Zázvorové pivo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ja som robil dvojitu davku, tak sa nezlaknite ze na fotke je toho viac. NA 1l piva: 1l vody, 100g čerstvého očisteného koreňa zázvoru, 1 citrón, 1čl kyseliny vínnej, 140g cukru, 1/4 kocky droždia DOBROVOLN0 PRÍSADY : ďalšie koreniny ako chilli, muškátový orech, sladké drievko, vanilka, kardamón, klinčeky, borievka, fenykel, koriander, badyán

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som robil ako experiment. Zázvorové pivo pochádza z Veľkej Británie, kde sa vyrába komerčne, ale v minulosti si ho robil každý sám doma. Zázvorový čaj je ako dobre vieme veľmi prospešný na veľa neduhov. Zázvor obsahuje štipľavú látku gingerol, ktorá je podobná štruktúre kapsaicínu v chilli . Zahrievaním sa gingerol mení na menej štipľavý zingorón, sušením na sholagol, ktorý má asi dvakrát tak silnú chuť. Podobne ako ďalšie štiplavé zdravé veci ako: cesnak alebo cibula nám baktérie a zápali v krku vypáli, pomáha na trávenie a kopu iného. Dočítal som sa na nete že pre jeho obsah alkoholu okolo 1% ho v británii oblubujú hlavne deti.

očistíme si zázvor
kys. vínna sa dá kúpiť v domácich potrebách alebo drogérii, používa sa tiež ako prírodná organická kyselina ako stabilizátor pri domácich dzemoch a zaváraninách, aj ked ja som ju predtým nikdy nepoužil no zavárania.
do misky nastrúhame zázvor, kôru z citróna a štavu z citróna, cukor a 1čl kys. vínnej
zalejeme vriacou vodou, zakrijeme plátenkom, plienkou alebo uterkou a necháme na stole luhovať až takmer do vychladnutia ( asi 2-3 hodinky)
ked ma kvapalina tak okolo 25-30 stupnou rozmiesame 1/4 kvasnic v troske vody a primiesame do kvapaliny, zakrijeme platenkom a umiestnime na teplejšie miesto. V mojom pripade je to okraj radiatora. Tu nastáva prvotné kvasenie, trvá 24 hodín.
po 24 hodinach z povrchu odstranime kvasnicovu penu, no ono je to vlastne taka kora.
zlejeme cez sitko a platenko do dalsej misky, usadeninu na dne sa nesnazime rozvirit
naflašujeme do dobre umytych fliaš, kto ma rad poriadok v kuchyni tak ako ja, moze si vyrobit vignetky a ponalepovat na flase. Flase dame na teple miesto a nastava druhotne kvasenie, trva 48 hodin.
pivo dalej skladujeme v ladnicke, malo by sa spotrebovat do 6 dni. Ja som rozposlal flasticky po rodine nech sa liecia. Chut je dost stiplava, ale velmi zaujimava. 2glgi vas uplne prehreju, aj ked alkohol tam moc neni. Ale kto je mičurin, ako ja nech si to vyskusa sam xixi