
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 hrnceky polohrubej muky + 2/3 hrnceka krystal. cukru + 1,5 CL sody bikarbony + 0,5 CL soli + 2 PL nemleteho maku + 1 velke vajce + 230g kyslej smotany + 1 hrncek kysleho mlieka + 1 CL vanilkovej esencie alebo cast cukru nahradit vanilkovym + 1 vacsie alebo 2 mensie kyslejsie jablka. Citronova poleva (bud kupovana alebo domaca)
POSTUP PŘÍPRAVY
V povodnom recepte je este 1/3 hrnceka roztopeneho masla,ale ja som nanho uplne zabudla, takze mam to nizkotucnejsie,ale na chuti vobec neubralo, muffinky su jemnucke, makke a nadychane. Doplnujem,na druhy den su stale ako cerstve,takze maslo tam vobec netreba. Nocovali zatvorene v doze.
Takisto som si oproti povodnemu receptu pridala podla seba na male kococky nakrajane jablcka, ktore tam vobec nemali ist, ale vsetci vieme,ze mak a jablka idu dokopy ako Pat a Mat, Jajo a Pajo ci Filmarik a Filmuska ,o)
![]() |
Muku preosejeme do misky, primiesame sodu, cukor, sol, mak a na kococky nakrajane jablka. V druhej miske (velkom pohari,to je jedno) si vymiesame kysle mlieko, smotanu a vajicko. Ked chcete,kludne pridajte aj to roztopene maslo (1/3 hrnceka) Tekutu zmes jemne a rychlo, bez zbytocneho premiesavania (aby neboli muffinky ubite) zmiesame. Ked sa nam zda byt cesto prilis tuhe, zriedime troskou mlieka, kysleho mlieka alebo smotany. Plnime muffinkovy plech alebo kosicky a v rure vyhriatej na 200 stupnov pecieme asi 20 min. Vyskusame sparatkom. Upecene muffinky nechame chvilku chladnut a pripravime si citronovu polevu (1 salka preosiatho prask. cukru+stava z 1 velkeho citronu+0,5PL horucej vody+0,5PL oleja = rozpis z povodneho receptu,ja som robila len tak od oka). Teple ale nie horuce muffiny polejeme polevou, nech si pekne posteka aj po krajoch. Ked uz viac nesteka, muffiny prelozime na cisty tanier, tacku, aby sa "nevalali" v stecenej poleve. |