Kakaový koláč s kokosom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g rastlinného tuku, 0,25l vody, 400g práškového cukru, 3 lyžice kakaa, 2 lyžice rumu, 1 vanilkový cukor, 350g polohrubej múky, 4 vajcia, 1 prášok do pečiva, 100g posekaných orechov alebo kokos.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnca dáme vodu, tuk a kakao a na miernom ohni miešame, kým sa všetky prísady nespoja. Jeden hrnček (0,2l) tekutej hmoty oddelíme, pridáme rum a odložíme. Do zvyšnej časti tekutej hmoty zamiešame žĺtky, vanilkový cukor, múku, prášok do pečiva a zľahka tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Upečený teplý koláč rovnomerne polejeme odloženou nahriatou tekutou hmotou a posypeme orechmi alebo kokosom.


Ja som tekutú hmotu na začiatku neodkladala,pretože som sa bála,či bude dosť na cesto. Koláč som urobila z celej hmoty a povrch koláča som potrela lekvárom a tak posypala kokosom.
V prípade, ak by niekto náhodou robil tento koláč,a nechal si z hmoty na poliatie koláča,odporúčam piecť koláč na menšom plechu,inak by bol koláč príliš nízky.