Mexická chilli polievka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
mleté bravčové mäso * 2 rajčinové pretlaky alebo 1 l rajčinového neochuteného džúsu * 3-4 rajčiny * 1 konzerva bielej fazule * 1 konzerva červenej fazule v slanom náleve * pór * na dochutenie: 1 ks nastrúhaný muškátový oriešok * cesnak * soľ * chilli korenie * chilli sójová omáčka ostrá * sójová omáčka sladká * emčéká * sladká paprika * 2 PL whisky *
POSTUP PŘÍPRAVY
Pre pár dňami, čudujsasvete, sa vrátil kolega brata švagra sestry mojej kamarátky cez internet z Mexika, kde bol pozvaný na návštevu. Nakoľko som sa ja nemohla pochváliť takýmto návratom, tak som pozvala Mexiko do našej kuchyne a uvarila som výlučne pre dospelákov a iné veľké deti mexickú ostrokyslú chilli polievku. Podobá sa tej pravej mexickej, len je málinko poslovenčená, ale keď si dáte pri jedení (alebo už pri varení?) dvojmetrové sombrero s navešanými banánmi a ananásami na hlavu, na stôl si prehnane vehementne naaranžujete kaktusy, vpustíte trocha južného slnka cez okno, urobíte si fiestu v tieni lampiónov, jedlo spláchnete tequilou, odovzdane sa budete oddávať poobednej sieste...a večer zatancujete v šialene červenej volánikovej sukni manželovi/priateľovi/milencovi mambu a potom budete odolávať rozzúrenému býkovi..... atď atď... tak budete mať Mexiko aj Vy doma a ešte k tomu ušetríte niekoľko desiatok tisíc dolárov. A to sa oplatí! Takže pripájam recept na mexickú polievku, ktorá je chuťovo veľmi zaujímavá, najmä ak do neho nastrúhate jeden celý muškátový oriešok bez nechtov a člupnete dve lyžice Vašej obľúbenej whisky. Ak ste už stihli celú whisky vypiť, alebo Vám ju vyslopali hostia, tak pridajte trošku z niečoho, čo Vám tí nevychovanci nechali, hlavne aby to bolo „tvrdé žltej farby“, napr. brandy, koňak, alebo ako tomu všetkému hovorí môj známy z Hornej Dolnej: „neaký hociaký štok“. Túto polievku robievam ako hlavné jedlo, podávam ju s tortillami (bežne dostať v obchodoch), robievam ju brutálne brutálne abnormálne štipľavú, až pri nej plačeme, vrieskame od bolesti, skuvíňame a minieme kartón papierových vreckoviek na usoplené nosy. Koniec-koncov sú štipľavé jedlá podľa amerických odborníkov odrazu zdravé, okrem toho, že Vás pália 3x, (pozn. redakcie: prvýkrát, keď ich jete, druhý krát, keď ich chcete nechať tam, kde ste sa najedli a tretí krát keď o nich rozprávate) zrýchľujú metabolizmus a prirodzene zdvíhajú adrenalín v tele, na ktorý sme určite pri vychovávaní svojich detičiek zvyknuté. A niektorí jedinci s vyšším počtom detí alebo s depresívnym šéfom v práci, sú na zvýšenom adrenalíne aj závislí....
 |
1. Na oleji osmahnite zo dve veľké cibule. |
 |
2. Zlejte fazuľové konzervy a nechajte odkvapkať. Bacha, aby Vám fazuľu nezjedli deti, pretože mexická polievka bez fazule by už pravdepodobne nebola dosť mexická, ale myslieť si to môžeme. |
 |
3. Na osmaženú cibuľku dajte dve lyžičky mletej sladkej papriky a zalejte pohárom vody. |
 |
4. Do hrnca dajte dusiť bravčové mleté mäso. |
 |
5. Očierňokoreňte. |
 |
6. Pridajte nakrájaný cesnak |
 |
7. Ďalej duste pod zakrytou pokrievkou a nastrúhajte CELÝ muškátový oriešok. Oriešok je veľmi malý, takže pozor na gelové nechty, oprava je hlavne v Bratislave dosť drahá a veľa manikériek dovolenkuje. Ak nie ste na používanie orecha zvyknuté, odhoďte zábrany a strúhajte. Dá polievke nenapodobiteľnú chuť a vôňu. |
 |
8. Stále duste. Prichádzajú na rad pochutiny štipľavého kalibru. Do polievky pridávam chilli korenie ostré, tekutú sójovú omáčku ostrú, tekutú sójovú sladkú, chilli korenie - a to minimálne v 5 násobných dávkach, ako je na ďalšej fotke, milujeme totiž štipľavé brutálnosti a máme 100% istotu, že nám aj pri dvadsiatich hosťoch všetko ostane . |
 |
9. Ak nie ste vyznavačom ohňa v azbestových ústach, pridajte asi toľkoto štipľavého korenia. To čierne vľavo hore je sladká sójová omáčka, pod ňou ostrá sójová omáčka a vedľa chilli ostré hore a dolu paprika ostrá. |
 |
10. Odolajte vypitiu trošky alkoholu, čo ste našli v kredenci a šupnite zo dve polievkové lyžice whisky alebo iného alkoholu do hrnca. Tá terajšia vôňa, to je to pravé orechové! |
 |
11. Nakrájajte rajčiny bez šupky a šup s nimi do hrnca. Rajčiny zbavíte šupiek jednoduchým spôsobom: položte ich do misky, zalejte ich vriacou vodou, nechajte postáť dve minútky, a potom ich ostrým nožíkom iba zošupneme dolu. |
 |
12. Stále duste do mäkka. Mäso musí byť uvarené a mäkučké. Pridajte fazuľu a duste ďalej. Blížime sa k finále, takže ak nemáte na hlave ešte sombrero s priemerom 2 m, tak sa pustite do hľadania. Pravdepodobne ho nájdete v najväčšej skrini. |
 |
13. Do hrnca pridajte ešte dve konzervy rajčinového pretlaku alebo liter rajčinového džúsu a nechajte prejsť varom. Nedajte sa odradiť od tejto fotky, jedlo v hrnci vyzerá ako raz zjedené. |
 |
14. Keď polievka s pretlakmi zovrela, pridajte nakrájaný na kolieska pór a za dve minútky odstavte zo sporáka. Pór by ma ostať iba minimálne sparený. |
 |
15. A toť vsjo. Samozrejme platí, ochilli-ujte si to koľko chcete a koľko unesiete. Dobrú chuť a nezabudnite, že štipľavé jedlá podporujú metabolizmus, tak si rezervujte WC už za prvou pravotočivou zákrutou v byte, aby ste ho mali kedykoľvek k dispozícii. Doprava vraj človek zabočí ľahšie ako doľava, ale neviem, či to neplatí len pri pravákoch. A na záver, polievku podávam s tortillami - resp. pita chlieb alebo arabský chlieb. (aj keď arabský chlieb k mexickej polievke.... ale proti gustu žiaden dišputát) A hlavne nezabudnite, že štipľavé korenia sú šťipľavejšie čím dlhšie ich varíte a čím viac zohrievate a pri jedení nezapíjajte vodou! |
 |
16. Vlastne to nie je vsjo. Tu je tip na aranžovanie kaktusov. |