Mexická chilli polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mleté bravčové mäso * 2 rajčinové pretlaky alebo 1 l rajčinového neochuteného džúsu * 3-4 rajčiny * 1 konzerva bielej fazule * 1 konzerva červenej fazule v slanom náleve * pór * na dochutenie: 1 ks nastrúhaný muškátový oriešok * cesnak * soľ * chilli korenie * chilli sójová omáčka ostrá * sójová omáčka sladká * emčéká * sladká paprika * 2 PL whisky *

POSTUP PŘÍPRAVY

Pre pár dňami, čudujsasvete, sa vrátil kolega brata švagra sestry mojej kamarátky cez internet z Mexika, kde bol pozvaný na návštevu. Nakoľko som sa ja nemohla pochváliť takýmto návratom, tak som pozvala Mexiko do našej kuchyne a uvarila som výlučne pre dospelákov a iné veľké deti mexickú ostrokyslú chilli polievku. Podobá sa tej pravej mexickej, len je málinko poslovenčená, ale keď si dáte pri jedení (alebo už pri varení?) dvojmetrové sombrero s navešanými banánmi a ananásami na hlavu, na stôl si prehnane vehementne naaranžujete kaktusy, vpustíte trocha južného slnka cez okno, urobíte si fiestu v tieni lampiónov, jedlo spláchnete tequilou, odovzdane sa budete oddávať poobednej sieste...a večer zatancujete v šialene červenej volánikovej sukni manželovi/priateľovi/milencovi mambu a potom budete odolávať rozzúrenému býkovi..... atď atď... tak budete mať Mexiko aj Vy doma a ešte k tomu ušetríte niekoľko desiatok tisíc dolárov. A to sa oplatí! Takže pripájam recept na mexickú polievku, ktorá je chuťovo veľmi zaujímavá, najmä ak do neho nastrúhate jeden celý muškátový oriešok bez nechtov a člupnete dve lyžice Vašej obľúbenej whisky. Ak ste už stihli celú whisky vypiť, alebo Vám ju vyslopali hostia, tak pridajte trošku z niečoho, čo Vám tí nevychovanci nechali, hlavne aby to bolo „tvrdé žltej farby“, napr. brandy, koňak, alebo ako tomu všetkému hovorí môj známy z Hornej Dolnej: „neaký hociaký štok“. Túto polievku robievam ako hlavné jedlo, podávam ju s tortillami (bežne dostať v obchodoch), robievam ju brutálne brutálne abnormálne štipľavú, až pri nej plačeme, vrieskame od bolesti, skuvíňame a minieme kartón papierových vreckoviek na usoplené nosy. Koniec-koncov sú štipľavé jedlá podľa amerických odborníkov odrazu zdravé, okrem toho, že Vás pália 3x, (pozn. redakcie: prvýkrát, keď ich jete, druhý krát, keď ich chcete nechať tam, kde ste sa najedli a tretí krát keď o nich rozprávate) zrýchľujú metabolizmus a prirodzene zdvíhajú adrenalín v tele, na ktorý sme určite pri vychovávaní svojich detičiek zvyknuté. A niektorí jedinci s vyšším počtom detí alebo s depresívnym šéfom v práci, sú na zvýšenom adrenalíne aj závislí....

1. Na oleji osmahnite zo dve veľké cibule.
2. Zlejte fazuľové konzervy a nechajte odkvapkať. Bacha, aby Vám fazuľu nezjedli deti, pretože mexická polievka bez fazule by už pravdepodobne nebola dosť mexická, ale myslieť si to môžeme.
3. Na osmaženú cibuľku dajte dve lyžičky mletej sladkej papriky a zalejte pohárom vody.
4. Do hrnca dajte dusiť bravčové mleté mäso.
5. Očierňokoreňte.
6. Pridajte nakrájaný cesnak
7. Ďalej duste pod zakrytou pokrievkou a nastrúhajte CELÝ muškátový oriešok. Oriešok je veľmi malý, takže pozor na gelové nechty, oprava je hlavne v Bratislave dosť drahá a veľa manikériek dovolenkuje. Ak nie ste na používanie orecha zvyknuté, odhoďte zábrany a strúhajte. Dá polievke nenapodobiteľnú chuť a vôňu.
8. Stále duste. Prichádzajú na rad pochutiny štipľavého kalibru. Do polievky pridávam chilli korenie ostré, tekutú sójovú omáčku ostrú, tekutú sójovú sladkú, chilli korenie - a to minimálne v 5 násobných dávkach, ako je na ďalšej fotke, milujeme totiž štipľavé brutálnosti a máme 100% istotu, že nám aj pri dvadsiatich hosťoch všetko ostane .
9. Ak nie ste vyznavačom ohňa v azbestových ústach, pridajte asi toľkoto štipľavého korenia. To čierne vľavo hore je sladká sójová omáčka, pod ňou ostrá sójová omáčka a vedľa chilli ostré hore a dolu paprika ostrá.
10. Odolajte vypitiu trošky alkoholu, čo ste našli v kredenci a šupnite zo dve polievkové lyžice whisky alebo iného alkoholu do hrnca. Tá terajšia vôňa, to je to pravé orechové!
11. Nakrájajte rajčiny bez šupky a šup s nimi do hrnca. Rajčiny zbavíte šupiek jednoduchým spôsobom: položte ich do misky, zalejte ich vriacou vodou, nechajte postáť dve minútky, a potom ich ostrým nožíkom iba zošupneme dolu.
12. Stále duste do mäkka. Mäso musí byť uvarené a mäkučké. Pridajte fazuľu a duste ďalej. Blížime sa k finále, takže ak nemáte na hlave ešte sombrero s priemerom 2 m, tak sa pustite do hľadania. Pravdepodobne ho nájdete v najväčšej skrini.
13. Do hrnca pridajte ešte dve konzervy rajčinového pretlaku alebo liter rajčinového džúsu a nechajte prejsť varom. Nedajte sa odradiť od tejto fotky, jedlo v hrnci vyzerá ako raz zjedené.
14. Keď polievka s pretlakmi zovrela, pridajte nakrájaný na kolieska pór a za dve minútky odstavte zo sporáka. Pór by ma ostať iba minimálne sparený.
15. A toť vsjo. Samozrejme platí, ochilli-ujte si to koľko chcete a koľko unesiete. Dobrú chuť a nezabudnite, že štipľavé jedlá podporujú metabolizmus, tak si rezervujte WC už za prvou pravotočivou zákrutou v byte, aby ste ho mali kedykoľvek k dispozícii. Doprava vraj človek zabočí ľahšie ako doľava, ale neviem, či to neplatí len pri pravákoch. A na záver, polievku podávam s tortillami - resp. pita chlieb alebo arabský chlieb. (aj keď arabský chlieb k mexickej polievke.... ale proti gustu žiaden dišputát) A hlavne nezabudnite, že štipľavé korenia sú šťipľavejšie čím dlhšie ich varíte a čím viac zohrievate a pri jedení nezapíjajte vodou!
16. Vlastne to nie je vsjo. Tu je tip na aranžovanie kaktusov.