
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Zemiaky, 0,4 dl smotana (33%, prípadne 10%) , 1 PL masla, syr, soľ, korenie, príp. mušk. oriešok
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky postrúhame na tenunké plátky na strúhadle, ktoré sa používa na krájanie uhoriek na uhork. šalát. Osolíme ich a premiešame, aby sa soľ dostala všade.. Zapekaciu misu vytrieme maslom, vložíme nastrúhané plátky zemiakov, a celé to zelejeme po okraj smotanou, ktorú sme osolili, okorenili. Navrch postrúhame syr a prikryjeme alobalom a dáme piecť cca 1 hodinu na 220´C. Krátko pred dokončením odokryť alobal, a nechať syr pripiecť.
Tieto zemiačky môžeme jesť buď samostatne, alebo ako prílohu k mäsu...
Tento recept som si priniesla z Rakúska (Grattin Kartoffel) , tam sme to často robievali, k tomu šalátik a večera bola hotová ...
Ak by sme chceli tieto zemiačky trošku obmeniť, môžeme k smotane pridať aj 2-3 stručky roztlačeneho cesnaku.
![]() |
postrúhané osolené zemiaky |
![]() |
zaliate osolenou, okorenenou smotanou |
![]() |
+ postrúhame syr |
![]() |
hotovo - to je vôňa :-p |