Pavi chvost



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto:600 g polohrubej muky, 1 Palmarin, 150 g pr. cukru, 3 PL (kopcovite) kyslej smotany, 1 Prdopec. , 1 vajce, 2 zltka, *********Plnka: cca 120 g mletych orechov, slivkovy lekvar (riedsi, aby sa dobre rozotieral), ********* Plnka kremova: 1 Hera, 150 g pr. cukru, 3 vajcia, 1l mlieka, 2 vanilky, 4 PL hl. muky, 2 vanilkove pudingy, ****Poleva: 1/2 Hery , 100 g pr. cukru, 3-4 PL kakaa, 2-4 PL mlieka (smotany) Okrem toho: galaretka zelena 2x, 1 a 1/2 balika detskych piskotiek, cca 300 g hrozna

POSTUP PŘÍPRAVY

Urcite kazdy sa uz v zivote stretol s vetou (hodnotenim?") je pysny/a ako pav. Pamatam, este ako dieta som videla pava, ktory sa majestatne premaval po svojom teritoriu a naozaj sa pysil svojim nadhernym do vejara roztiahnutym chvostom. Mozno aj preto ten nazov tohto zakuska, pretoze tie cervenkaste hroznove okale pripominaju okale na pavom chvoste:) Tak uz nech existuje akekolvek zdvovodnenie pre nazov tohto kolacika, musim konstatovat, ze aj ked nepatri do kategorie tych najjednoduchsich, tak namaha, ktroru vynalozite na pripravu je odmenena nadhernou, lahodnou chutou, ktoru si vychutnate pri konzumacii tohoto pavieho chvosta. Tento zakusok slubujem mojej sestricke uz dlhsiu dobu. Takze : "Draha, dufam, ze ta potesi " :)

muku, prdpec., pr. cukor, vajce, 2 zltka, 250 g Palmarinu, 3 PL smotany spracujeme na cesto (cesto netreba dlho hniest, potom ma tendenciu s trusit).
spracovane cesto zabalime do folie a odlozime do chladnicky na 1/2 hod.
cesto som odvazila malo 1200 g, rozdelila somho na 4 casti s tym, ze z kazdej stvrtiny som "odstipla" kusok cesta a prilozila k jednej stvrtine. To preto, ze ta jedna stvtrtina ide na zaklad kolacika a tie zvysne tri budeme valkat na roladky. Mala som tak 3 x po 280 g a jedno (zaklad kolacika) 360 g. Cesto na spodok si nechame na doske a ostatne tri casti vratime spat do chladnicky (lepsie sa pracuje so schladenym cestom). S tymto cestom sa pracuje velmi dobre, ziadne problemy pri valkani nie su
cesto rozvalkame na velkost plechu 27cmx37cm (vnutorny rozmer), plech som mierne vymastila tukom (ale ozaj iba velmi mierne) a dala som piect na 170 stupnoch - teplovzdusna rura iba 10 minut. Cesto je tenucke, tak dajte pozor , aby ste nevysusili!!!!!
postupne po jednom rozvalkame zvysne tri cesta. Cesto na dlzku robime take dlhe aky dlhy je plech, na ktorom sme piekli spodnu cast kolacika. Potrieme slivkovym lekvarom
posypeme mletymi orechami (cely plat, ja mam iba na fote polovicu, aby bolo vidiet aj ten lekvar)
pekne zvinieme do roladky a dame na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vsetky tri naraz pri rovnakej teplote ako spodok kolacika, ale uz dlhsie cca 20 minut. Opat pozor nevysusit!!
2x zelenu galeretku (hrozno, kiwi, egres) pripravime podla navodu. Ja som dala na jednu iba 300 ml vody, aby bola zelatina dobra tuha. Pre tie, ktore by chceli kolacik skusit a nevedia kupit galaretku, tak mozete urobit ciru zelatinu napr. v zelenom sirupe alebo dalsia varianta urobit cervenu zelatinu a pouzit biele (res. zelene) hrozno. Galaretku som najprv ochladila tak, ze som hrniec niekolkokrat ponorila do misky so studenou vodou a ked uz bol hrniec ochladeny, tak som dala do chladnicky a pekne zacal tuhnut, kym som urobila krem, uz bol stuhnuty , tak akurat
v 1 l mlieka som rozslahala 3 vajcia, 2 vanilkove cukre, 4 PL hl. muky, 2 vanilkove pudingy
za staleho miesania som uvarila husty puding. Miesajte dobre, pretoze muka s mliekom ma tendenciu priharet, ale ked dobre miesate, urcite neprihori
Heru s pr. cukrom vymiesame a po mlaych castiach pridavame vychladnuty puding (ktory je mimochodom veeeeeeelmi mnam, aj ked je bez cukru)
tak tu uz je naslahany krem, je ho neurekom, ale nebojte sa . Cely som ho zuzitkovala a nemozem povedat, ze by ho bolo prilis vela:)
upecene roladky. tentokrat mi trochu popraskali, ale to nevadi. Zamaskujeme to kremom a bude to ok. asi som trochu pevnejsie stocila alebo neviem...
a ideme "skladat" kolacik. Na spodny plat natrieme krem, na krem opatrne prenesieme upecene vychladnute roladky a mezdery vyplnime bobulami umyteho a dobre osuseneho hrozna. Roladky ukladame po dlzke (mam tu otoceny plech na sirku, tak nech vas to nemyli)
asi takto:)
zelatina (zele, galaretka) musi uz zacinat tuhut, ma taku huspeninovu konzistenciu (pozor, aby ste to nezalievali este ciastocne nestuhnutou zelatinou lebo vam stecie pod spodok kolacika a cely kolac bude velmi mokry)
zalejeme (lyzicou som to tam davala) hrozno galaretkou a odlozime do chladnicky stuhnut galaretku . cca za 30 min. som to mala uplne stuhnute
ked je galaretka stuhnuta nanesieme zvysny krem a na vrch poukladame detske piskoty, odlozime do chladnicky a pripravime si vrchnu polevu
1/2 Hery, 100 g pr. cukru, 3-4 PL kakaa a 2-4 PL smotany (mlieka) rozpustime na miernom ohni. Nevarime!!!!!!! Dobre miesame, kym sa nam masa nespoji
potrieme piskoty mierne ochladenou polevou a nechame stuhnut
uz sme stihli aj prvu kostovku:)
pohlad I.
pohlad II.