Maková kysnutá torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 ml mlieka, 42 g čerstvého droždia, 100g práškového cukru, 500 g polohrubej múky, 100 g masla - roztopiť, citr. kôru, štipku soli. Plnka: 150 g pomletého maku, 80 g krupicového cukru, 1 dcl mlieka, 1 lyžica medu, 2 lyžice slivkového lekváru. Na pokvapkanie 30 g masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, štipku soli a rozdrvíme kvasnice. Necháme vykysnúť kvások. Po vykysnutí ho dáme do misky spolu s múkou, cukrom, 1 malá lyžička soli, zmäknutým maslom a s nastrúhanou citr. kôrou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
2. Pomletý mak premiešame s krupicovým cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme med, lekvár a poriadne premiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú čsať rozváľkame na pomúčenej doske, nie úplne na tenko, asi 40x25 cm, do obdĺžnika, potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Každú roládu pokrájame približne 1,5 cm rovnaké kúsky.
3. Polovičnú čast pokrájaných kúskov uložíme tesne vedľa seba do vymastenej, múkou vysypanej okrúhlaej formy. Na povrchu kúsky polejeme roztopeným maslom, uložíme druhú čast pokrájaných kúskov, ktoré polejeme zvyšným maslom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 st. C 45 - 55 min.

Toto je prierez tortičky.
A tu je na tanieriku, je výborná a veľmi šťavnatá.