FRGÁL (+++valašský koláč+++)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, 3 žltky ,75g práškového cukru, 35 g droždia ,130g masla ,260ml vlažného mlieka, štipka soli, citronová kôra z jedného citrona ++++ Plnky:Tvarohová......2 tvarohy jemné kremové(kto má rád môže byť aj hrudkovitý ale potom nepoužívajte solamil) 1vanilkový cukor,3 plolievkové lyžice krištálového cukru ,trochu citronovej kôry ajedna čajová lyžička solamylu Maková:jeden 200 g ochuteného mletého maku(urobiť podla návodu ja zalievam teplým mlieko) 1vanilkový cukor,polievková lyžica lekváru,a pár kvapiek citonovej šťavy ja cávam cca 10)1 polievková lyžica práškového cukru Lekvárová :iba slivkový lekvár ++++ Drobenka:120 g masla,100 g hladkej múky,70 g práškového cukru(drobenka mám byť taká mokrejšia)

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:Urobím si kvások z droždia ,vlažného mlieka,trochy cukru a na povrch jemne zasypem múkou.
Medzi tým pokial kysne kvások si vymiešam maslo s cukrom a pridám ostatné suroviny + kvások.Cesto treba dobre vymiešať do hladka,nezlaknite sa trošku sa bude lepiť ale to je v poriadku(ja si viem prisypať ešte jednu lyžicu múky)....necháme hodinku kysnúť.....potom lahko premiesime kôli bublinkám....a ešte necháme hodinu kysnúť.
Ked cesto vykysne dáme si ho na múkou posypanú dosku rozdelíme na tri rovnaké diely rozvalkáme do kruhu asi tak na 0,5 cm až 1 cm hrúbku, preložíme na plech alebo pizza plech(bude mať krásny rovnomený tvar) a od stredu ukladáme plnky....lekvár ,dookola tvarohovú a potom makovú(alebo ako máte zrovna chuť) posypeme bohato drobenkou a dáme do vyhriatej rúry na 170 stupnov ,po desiatich minútach pečenia polejeme maslom(jedna polievková lyžica roztopeného masla kôli šťavnatosti koláčika)a rozšlahaným žltkom s troškou mlieka potrieme okraje a zvýšime teplotu na 180 stupnov a dopekáme do zlatova....a potom už len vydržať a nezjesť horuci.....prajem dobú chuť!!!!!