zapekané zemiaky so syrom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg zemiakov, 1 kyslá smotana, 1 šľahačka, 20 dkg tvrdého syra, 1 vajíčko, cesnak, soľ, čierne korenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Dáme zohriať rúru na 180-200 stupňov. Ošúpeme si zemiaky, nakrájame ich na asi 1/2 centimetrové krúžky. V inej mise si zmiešame smotanu, šľahačku, vajíčko, soľ, korenie a asi 3 strúčiky cesnaku. Môžeme pridať na vôňu aj štipku provensálskeho korenia alebo trošku tymiánu, ale nemusí byť. Túto zmiešaninu si vylejeme na nakrájané zemiaky a premiešame. Potom si trošku vymastíme väčší plech a smotanové zemiaky naň rovnomerne rozvrstvíme. Posypeme nastrúhaným syrom a prikryté pečieme kým nie sú zemiačky mäkké, potom odokryjeme a ešte asi 10 minút zapekáme, aby boli zlatavo-chrumkavé :o)

Je to výborná mňamka, hodí sa k pečenému, dusenému mäsku, ale aj len ako samostatné jedlo so šalátom.