Ďatlová piškóta s whisky omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g datlí, 250ml čierneho čaju, 1/2 lyžičky jedlej sódy, 80g masla, 175 g trstinového cukru, 2 vajcia, 175g hladkej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku, 2 lyžice nasekaných orechov na omáčku: 125g tmavého cukru, 100g masla, 200ml smotany na šľahanie, 60 ml whisky

POSTUP PŘÍPRAVY

v postupe

tu sú suroviny, plus uvaríme slabý čierny čaj 250 ml
veľmi dôležitá prísada
datle nadrobno nasekáme ( ja som nemala datle, použila som figy) , dáme ich do hrnčeka a zalejeme uvareným čiernym čajom a dáme na 5 minút variť. pridáme sódu ( aby to rýchlejšie zmaklo), dáme trošku vychladiť
trúbu dáme predhriať na 170C do misy dáme cukor a zmäknuté maslo a šľaháme do penista, potom pridáme vajcia a zase šľaháme
takto by to nejak malo vyzerať
vmiešame múku, kypriaci prášok a mleté orechy a uvarené datle aj s čajom
vylejeme do vymasteného pekáčia, ja som použila tento z Ikea a dáme piecť na cca 30 minút
kým sa nám cesto pečie, do hrnčeka dáme maslo, smotanu na šľahanie
prisypeme cukor a vlejeme whisky a dame variť ( v originál recepte píšu, že whisky až na koniec, ale kôli deťom som ju dala skôr)
na upečený koláčik nalejeme omáčku, v pôvodnom recepte ho dajú ešte na pár minút do trúby, ja som už nedávala, pekne nasiakol omáčkou
a toto je finálna podoba , vonia po whisky a je vynikajúci a šťavnatý