*♥*Moja brokolicová polievka*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 brokolica stredne veľká, 1 bujón kocka (slepačí), 1 čL vegety, podľa chuti soľ, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 - 6 ks cesnak. strúčikov, 1/4 čL mletého čierneho korenia, 1 vajce, krupica detská podľa potreby

POSTUP PŘÍPRAVY

Brokolicu očistíme, z hlúbika stiahneme vrchnú šupu, dobre poumývame a dáme variť. Vody dáme len toľko, aby brokolica bola zaliata. Keď voda vrie, pridáme soľ a bujón. Brokolicu uvaríme len tak, aby zmäkla, nie aby bola rozvarená. Odoberieme niekoľko ružičiek brokolice a odložíme ju nabok. Zvyšnú brokolicu rozmixujeme v hrnci ponorným mixérom a dáme opäť variť. Do vriacej polievky vlejeme zátrepku zo smotany a múky, čím polievku zahustíme. Musíme dať pozor aby nám teraz polievka nevykypela. Pridáme korenie, vegetu a povaríme. Ak by sme chceli polievku redšiu, môžeme pridať príslušné množstvo prevarenej horúcej vody a úmerne k tomu i dochutiť vegetou, korením. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak (množstvo podľa chuti).

V hrnčeku rozšľaháme vajco a pridáme asi 2 PL krupice, dobre premiešame. Množstvo krupice závisí od veľkosti vajíčka, takže ak bolo vajíčko väčšie, treba pridať aj krupicu, ale neprežeňme to. Je dôležité nechať zmes postáť aspoň 10 minút, pretože ako krupica nabobtnáva, zmes hustne. Z tejto zmesi tvoríme halušky a hádžeme ich do vriacej vody. Ak by zmes bola príliš hustá, halušky by boli veľmi tvrdé. A naopak, ak by bola riedka, rozvarili by sa.

Pri servírovaní vložíme do polievky halušky i ružičky odloženej brokolice.