Tradičné škótske maslové sušienky (Scottish shortbread)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
170g hladkej muky *** 120g cerstveho masla (musi byt maslo, ziadny margarin ani Rama) *** 60g krystal.cukru *** 20g ryzovej muky (nemusi byt, moze sa nahradit kukuricnym skrobom alebo obycajnou hladkou mukou) *** stipka soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Tradicne skotske susienky, ktore su jednoduche a pritom neskutocne chutne. Nejde tam ziadne vajce, zaklad je prave vonave maslo, muka a cukor. Ryzova muka nemusi byt, je vela receptov bez nej,ale vraj pridava na chrumkavosti :o)
Urcite to nie su zdrave susienky,ale ku kave alebo caju je to vazne "pohadka"
 |
V miske si rucne vymiesame zmaknute maslo a krystalovy cukor do bleda a do peny. Klasicke recepty odporucaju poctive rucne miesanie drevenou vareskou,ale kludne zapojte slahac,ked sa vam ho chce umyvat :-p |
 |
Do maslovej peny primiesame preosiatu hladku a ryzovu muku a sol. ako som pisala vyssie,da sa robit aj bez nej, resp. s kukuricnym skrobom. Ja som si na ryzovu muku zomlela obycajnu ryzu a preosiala cez sitko. rucne vypracujeme cesto. ide to tazko,kedze tam nejde vajicko,ale da sa to. keby bola zmes prilis drobiva, pridajte trosku makkeho masla. ono to nebude drzat pokope az tak pekne ako klasicke cesto,ide o to,aby to drzalo pokope a dalo sa vyvalkat (ale nie je vylucene,ze usilovnym miesenim sa to podari ,o). cesto vyvalkame na hrubku cca 1cm. mozeme valkat rovno v naolejovanom plechu (odporucam nizky) alebo na papieri na pecenie,s ktorym to do plechu prenesieme. ja som valkala na doske a potom som tenuckou "doskou" na krajanie preniesla do olejom vymasteneho plechu. pripadne mozeme vykrajovat okruhlou formickou alebo urobit v rukach malu gulocku a jemne ju splostit, to je najjednoduchsie,lebo netreba cesto valkat. |
 |
na plechu si cesto po dlzke prekrojime na polovicu a priecne nakrajame na asi 1,5-2cm hrube pasiky. takto spravime tzv. "shortbread fingers". iny variant je vykrajovat okruhlou formickou male keksy (priemer cca 3-4cm, hrubka ta ista alebo tensia ako pri tycinkach) alebo vyvalkat kruh, nakrojit na trojuholniky a okraje prstami upravit do vlnovky. nizsie vlozim obrazok,aby ste mali predstavu.
cesto zlahka popichame vidlickou (pri kolieskach nie). tycinky od seba neoddelujeme. |
 |
v rure vyhriatej na 160-170 stupnov pecieme asi 25-35min. po 20-25min urcite skontrolujte, upecene cesto je svetlo-zlate a na dotyk pevne, nie makke. hned po vybrati z rury ich mozeme jemne posypat krystalovym alebo vanilkovym cukrom. nozom ich od seba jemne oddelime. oddelujeme horuce,ked vychladnu, budu sa lamat. tycinky som piekla takto neoddelene,lebo ked sa pecu prilis dlho a su prilis "vypecene", straca sa jemna chut masla. chytilo mi tak okraje a nie je to celkom ono. Tato fotka dost skresluje,ale na hlavnej je vidiet aka je ich realna farba. susienky skladujeme v zatvorenej doze.
ja viem,ze som cesto mohla upravit aj krajsie,aby aj tie kraje nejak vyzerali,ale mala som naponahlo. ako vzdy ,o))) |
 |
takto nejako by mal vyzerat okruhly susienkovy "kolac"
obrazok pozicany z "The Claytons Blog" |
 |
a takto vyzera spravne upeceny shortbread finger :-) len pre info, daju sa v pohodke zamrazit,keby ste si chceli schovat na "horsie casy" :-) akurat chrumkam jeden rovno z mrazaku ,-) |