SRNCI CHRBAT NA SPOSOB SVIECKOVEJ*****

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Srnčí(jelení) chrbát,údená slanina,mrkva,petržlen,zeler,cibuľa,nové a čierne celé korenie,bobkový list,borievky Na karamel:1dl kryštálový cukor,1dl horčica,1dl ocot,2,5dl biele suché víno Na dokončenie:šľahačková smotana,soľ Na ozdobu:plátky citrona,brusnice

POSTUP PŘÍPRAVY

Srnčí chrbát prešpikujeme úzkymi prúžkami slaniny a prudko opečieme zo všetkých strán na opraženej slanine.Zo všetkých strán poriadne opečené mäso vyberieme a na výpek dáme cibuľu,nakrájanú na drobno.Trocha opražíme,pridáme mrkvu,zeler a petržlen.Polovicu množstva zeleniny tvorí mrkva.Podlejeme vodou,pridáme nové a čierne korenie,2-3 bobkáče a zo10 guličiek borievky.Z cukru upálime karamel,dáme pozor,aby nám nezhorel.Pridáme horčicu,ocot a povaríme,aby sa karamel rozpustil,vylepšíme kvalitným vínkom.Do hrnca so zeleninou vložíme mäso,doplníme karamelovo-vínovú zmes,osolíme a pomaly dusíme.
Mäso musí byť zakryté.Priebežne dávame pozor,aby sa nerozvarilo.Hotové vyberieme z omáčky,bobkový list vyhodíme a omáčku rozmixujeme.Pridáme šľahačku-aj pol litra a necháme prejsť varom.Ak je treba,dochutíme.

Podávame s knedľou-najlepšie domácou,ozdobíme plátkom citrona a brusnicovým kompotom alebo džemom.

DOBRU CHUT