...svedske Semlor...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7,5 dl hladkej muky * 75 g masla * 2,5 dl mlieka * stipka soli * 25 g kvasnic * 0,5 dl cukru * lyzicka mleteho kardamonu * na plnku: 300 g madlovej masy * cukor * mlieko alebo voda * slahackova smotana

POSTUP PŘÍPRAVY

Semlor sa tu podavaju na tucny utorok, pred zahajenim postu. Je to najoblubenejsia sladkost Svedov, nieco medzi zakuskom a buchtou. Vyrazna chut kardamonu robi z inak obycajneho kysnuteho cesta pochutku, bezne sa pridava takmer do vsetkych kolacov z kysnuteho cesta. Mandlovu masu si jednoducho vyrobite aj doma, v pripade, ze ju nedostanete kupit. Je to inymi slovami vlacnejsi, redsi marcipan. Recept na madlovu masu vkladam ako "vsuvku" do tohto receptu...

1. kysnute cesticko si pripravte podla osvedceneho postupu, mne sa najviac osvedcila priprava v pekarnicke..ak pekarnicku nemate, mozete postupovat aj takto: kvasnice rozmrvte alebo nasypte do misy, do mlieka vlozte maslo a cukor a zohrievajte kym sa maslo nerozpusti..ked ma maslo s mliekom teplotu 37 stupnov (skuska prstom :) vlejte trosku na kvasnice a poriadne vymiesajte. dolejte zvysok a pridajte muku zmiesanu so stipkou soli a kardamonom. poriadne vymieste a nechajte na teplom mieste kysnut takych 40 minut kym sa objem cesta nedzvojnasobi. malo by to fungovat, pokial som nemala pekarnicku, robila som kysnute cesto presne takymto sposobom.
2. z cesta vyformujte zemlicky priblizne rovnakej velkosti a tvaru, ako sa vam podari..pocet zavisi od toho, ake velke ich budete robit. mne vyslo tolkoto...:) poukladajte ich dalej od seba na plech vystlany papierom na pecenie, zakryte utierkou a nechajte este 30 minut kysnut. toto je obrazok uz po tej polhodinke kysnutia, pred cestou do rury.
3. ruru si vyhrejte na 225 stupnov, zemlicky potrite vodou alebo rozslahanym vajickom a pecte ich v strede rury 10 minut. upecene nechajte chladnut na mriezke zakryte utierkou..
4. z vychladnutych zemliciek vyrezeme vrch tak, ze spravime niekolko hlbsich zarezov. kusok vydlabeme, spravime si tak miesto na mandlovu plnku. vrchnacik odlozime a takisto aj striedku.
5. madlovu masu vlozime do misy a rozriedime ju vodou alebo mliekom. pridame cukor podla chuti, omrvinky striedky a dobre vymiesame. plnka nema byt prilis husta ani riedka, takze vodu ci mlieko pridavame opatrne. *recept na madlovu masu: 200 g madli (osupanych) * 1 dl praskoveho cukru * 1 dl jemneho krystaloveho cukru * trosku vody alebo smotany - osupane madle spolu s cukrom pomelieme v kuchynskom robote, na zjemnenie konzistencie pridame trosku vody alebo slahackovej smotany. hotovo! :)
6. madlovou plnkou naplnime zemlicky...
7. vyslahame slahacku alebo pouzijeme slahacku v spreji...ozdobime vrch zemlicky a prikryjeme vrchnacikom. posnezime cukrom a hotovo! *prijemne mlsanie*