Tvarohový ovocný dezert na spôsob tiramisu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g drobného ovocia, resp. jahôd * 2 PL práškového cukru na zasypanie ovocia * rum * 500 ml plnotučnej šľahačkovej smotany 33% * 200 g práškového cukru *2 balíčky vanilkového cukru * 500 g plnotučného tvarohu alebo mascarpone * 20 g želatíny (nie želé!) + 2 dcl mlieka * piškóty dlhé alebo guľaté podľa formy * forma na biskupský chlebíček resp. srnčí chrbát * potravinárska fólia

POSTUP PŘÍPRAVY

Výborný tvarohovo-ovocný dezert na spôsob tiramisu, pozor pozor - absolútne nevhodný pre ženy, ktoré držia líniu - pretože hrozí, že ho celý zjete :-)) Aby sa Vám dezert vydaril, treba použiť plnotučnú smotanu a plnotučný termizovaný tvaroh - najlepšie mäkký z kelímku. Tak a do toho. Inak sa ospravedlňujem za nekvalitné fotky, robila som ho v noci.

1. Potrebujete tri misy: jednu na ovocie, jednu na šľahačku a jednu na tvaroh. Ak použijete ovocie mrazené, nechajte ho dobre rozmraziť - nie rýchlo, aby nestratilo veľa šťavy, najlepšie bude, ak ho rozmrazíte deň dopredu v chladničke. Ak nie, ovocie stratí veľa šťavy, ktorú budete musieť zliať. Ak Vás súri čas.... no čo už :-) Scedené odkvapkané ovocie dajte do misy a presypte asi 2 PL práškového cukru, aby sa trocha presladilo a premiešajte ho s 2 PL rumu. Ak budete robiť dezert pre deti, nepoužite rum, ak výlučne pre dospelých, dajte rumu ešte viac, v dezerte sa 2 PL úplne stratia.
2. Do pol litra plnotučnej šľahačkovej smotany dajte 2 vanilkové cukry a 20 g práškového cukru a vyšľahajte tuhú šľahačku. Práškový cukor odsypte z celkového množstva 200 g, zbytok cukru poputuje do tvarohu.
3. V ďalšej mise vyšľahajte šľahačom tvaroh so zbytkom cukru do peny.
4. Do 1 dcl mlieka dajte napučať želatínu. Veľa mamičiek mi píše, akú želatínu je najlepšie používať, či ju treba variť atď. Ja používam výlučne túto - dávam ju napučať do rôznej tekutiny, podľa toho, aký múčnik robím, ak robím ovocný múčnik bez tvarohu, použijem ovocnú šťavu, ak robím tvarohové (resp. biele) múčniky, použijem mlieko. Návodu na obale sa v tomto prípade nepridŕžam, zohrejem si v mikrovlnke 2 dcl tekutiny na teplotu asi 40 stupňov (taká bežná teplota, pri ktorej sa kúpeme), vmiešam do tekutiny želatínu a miešam ju v hrnčeku, pokiaľ sa úplne úplne nerozpustí a začne trocha hustnúť. Takto pripravenú ju použijem na ďalšie spracovanie.
5. Všetky krémy opatrne spojte do jedného, do šľahačky pridávajte tvaroh a želatínu, miešajte pomaly, nie šľahačom. Miešajte, pokiaľ sa krém úplne nespojí. Nekoštujte, prísne zakázaná činnosť! :-)
6. Do hotového krému opatrne vmiešajte asi polovicu ovocia, jemne premiešajte, aby sa biely krém nesfarbil, neukázalo by to moc pekne.
7. Ak použijete srnčí chrbát, budete potrebovať 2 formy. Na dno foriem dajte potravinársku fóliu, začnite vrstviť - najprv krém, na to piškóty, pokvapkajte ich rumom, obložte ovocím, a znova krém.... atď, až pokiaľ miniete všetky suroviny. Krém dajte do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín, ideálne je, ak dezert pripravíte deň dopredu.
8. Ak by sa Vám vyklopený krém z formy nedal neviem prečo nakrájať, kľudne ho lyžicou naservírujte do pohárov na vysokých stopkách, pokvapkajte likérom a podávajte. Budete mať na čo spomínať a nielen Vy :-))) Dobrú chuť!!!