
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na kysnuté cesto: 250 g polohrubej múky, 1,5 dl mlieka, 20 g droždia, 60 g margarínu, 1 žĺtok, 50 g cukru, štipka soli. Na plnku: 3 jabĺčka, 1 PL hrozienok, 2 balíčky škoricového cukru, rum, slivkový lekvár
POSTUP PŘÍPRAVY
Z trochy mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
Múku, žĺtok, cukor, soľ, zvyšok mlieka s rozpusteným margarínom (nesmie byť horúce) a kvások dáme do misy a vymiesime hladké cesto, a vyformujeme najlepšie do tvaru bochníčka. Zľahka pomúčime a necháme vykysnúť, aby zdvojnásobil objem.
Jablká ošúpeme, pokrájame na kocky, posypeme škoricovým cukrom a premiešame. Hrozienka zalejeme rumom a necháme postáť. Pred vrstvením na cesto ich primiešame k jablkám - bez rumu, aby nebolo v plnke veľa šťavy.
Tortovú alebo inú formu si trochu vymažeme olejom. Bochníček cesta rovno z misy dáme do formy a cesto rovnomerne roztlačíme po celej ploche. Cesto potrieme slivkovým lekvárom a navrstvíme jabĺčka.
Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. (Ku koncu pečenia som prepla na spodné pečenie)
![]() |
Tu je koláčik vcelku, vybratý z tortovej formy. TIP: Výborne by sa navrch hodila posýpka. |