Kukuričná polievočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny (rozpočet pre 4 porcie): 2 malé cibule, 2 konzervy kukuričných zŕn (po 30 dkg) , 2 pol. lyžice masla, 1 polievkovú lyžicu kukuričnej krupice, asi 1 l vývaru,  l sladkej smotany Na závarku: 15 dkg strojovej šunky, 2 zväzky pažítky, 1 celý pór, 4 karotky, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Kukuričné zrná vysypeme do sitka a necháme dôkladne odkvapkať. Z póru odrežeme zvyšky korienkov a zelené konce listov, pozdĺžne ho narežeme, umyjeme a pokrájame na hrubšie koliska.
Ošúpeme cibule a karotky, cibule posekáme nadrobno, karotky postrúhame nahrubo. Pokrájame šunku na malé kocky a opražíme ju na malom množstve oleja. Na prípravu závarky krátko povaríme karotky a pór v mierne osolenej vode, scedíme, opláchneme studenou odou a pomiešame s jednou tretinou kukuričných zŕn. Na malom množstve masla mierne opražíme cibuľu, zvyšok kukuričných zŕn a krupicu, podlejeme vývarom, necháme zovrieť a niekoľko minút povariť na miernom plameni. Základ na polievku rozmixkujeme ručným elektrickým mixérom na pyré, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Prilejeme sladkú smotanu a hotovú olievku povaríme ešte niekoľko minút na malom plameni. Umyjeme pažítku a pokrájame nadrobno. Ako závarku vložíme do polievky šunku, zeleninu, pažítku, zvyšok kukuričných zŕn a dôkladne pomiešame. Polievku môžeme v prípade potreby dochutiť.