Kjopolo

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 baklažány *
hrubostenné papriky (koľko sa zmestí na plech ku baklažánom) *
6-7 paradajok *
2-3 strúčiky cesnaku *
soľ *
vínny ocot *
1,5 - 2 dcl olivového oleja *
1 viazanička petržlenovej vňate
POSTUP PŘÍPRAVY
Táto bulharská špecialita je výborná s chlebom resp. pečivom alebo ako príloha k mäsu.
My sme ju mali len tak s pečivom na večeru a potom aj na raňajky a vlastne ju môžeme jesť kedykoľvek :-)
 |
1. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené baklažány a papriky a dáme ich piecť do trúby na 50 minút pri 250 st.C. |
 |
2. Približne v polovici pečenia zeleninu pootáčame o 90 stupňov. |
 |
3. Takto. Pozor, nie holými rukami, veď nie sú azbestové, radšej s pomocou povedzme klieští. A šup s plechom naspäť do rúry, teda, len plech. |
 |
4. Keď sme tým úbožiatkám nechali vyrobiť popáleniny 3. stupňa, vyberieme plech z rúry, ... |
 |
5. ... preložíme tých neborákov do hrnca, ... |
 |
6. ... ktorý prikryjeme pokrievkou nech sa ešte pekne zaparia a vypotia. |
 |
7. Medzitým sparíme horúcou vodou nakrojené paradajky do kríža cca na 1 minútku a zvlečieme ich z kože. |
 |
8. Keď sme natrénovali zvliekanie kože na paradajkách, pokračujeme na vychladnutých alebo len mierne teplých paprikách, ale opatrne, ozaj len tenučkú šupku. Odstránime aj stopku a zrniečka. |
 |
9. No a do tretice olúpeme aj baklažány. |
 |
10. Preložíme ich do sitka a vymačkáme z nich horkú šťavu. |
 |
11. Paradajky, papriky a baklažány dáme do mixéra, pridáme prelisovaný cesnak a zapneme mixér buď prerušovane alebo len krátko. |
 |
12. Nech z toho nemáme jednoliaty krém, ale drobulinké kúsočky. Malo by sa to urobiť bez použitia mixéra, nasekať na doske, ale uznajte, čo je veľa, to je veľa. |
 |
13. Dosť bolo mixovania, zeleninový základ preložíme do misy a ideme ochucovať. Pridáme soľ, ... |
 |
14. ... vínny ocot ... |
 |
15. ... a slabým prúdom za stáleho miešania veeeľa oleja, najlepšie olivového extra panenského. Ja som dala cca 1,5 - 2 dcl. Olej sa "stratí" - tí popálenci ho všetok nasajú. |
 |
16. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ktorou tiež nešetríme. |
 |
17. Ešte premiešame a finito. Vlastne nie tak celkom. Ešte bude Kjopolo odpočívať pár hodín v chladničke. |
 |
18. Taaak, dočkali sme sa, tu ho máme v plnej kráse. V Bulharsku by sa jedlo určite s bielym chlebom. My sme však mali celozrnné pečivo. Je to pracnejšie jedlo, ale určite sa oplatí. |