Kjopolo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 baklažány *
hrubostenné papriky (koľko sa zmestí na plech ku baklažánom) *
6-7 paradajok *
2-3 strúčiky cesnaku *
soľ *
vínny ocot *
1,5 - 2 dcl olivového oleja *
1 viazanička petržlenovej vňate

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto bulharská špecialita je výborná s chlebom resp. pečivom alebo ako príloha k mäsu.
My sme ju mali len tak s pečivom na večeru a potom aj na raňajky a vlastne ju môžeme jesť kedykoľvek :-)

1. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené baklažány a papriky a dáme ich piecť do trúby na 50 minút pri 250 st.C.
2. Približne v polovici pečenia zeleninu pootáčame o 90 stupňov.
3. Takto. Pozor, nie holými rukami, veď nie sú azbestové, radšej s pomocou povedzme klieští. A šup s plechom naspäť do rúry, teda, len plech.
4. Keď sme tým úbožiatkám nechali vyrobiť popáleniny 3. stupňa, vyberieme plech z rúry, ...
5. ... preložíme tých neborákov do hrnca, ...
6. ... ktorý prikryjeme pokrievkou nech sa ešte pekne zaparia a vypotia.
7. Medzitým sparíme horúcou vodou nakrojené paradajky do kríža cca na 1 minútku a zvlečieme ich z kože.
8. Keď sme natrénovali zvliekanie kože na paradajkách, pokračujeme na vychladnutých alebo len mierne teplých paprikách, ale opatrne, ozaj len tenučkú šupku. Odstránime aj stopku a zrniečka.
9. No a do tretice olúpeme aj baklažány.
10. Preložíme ich do sitka a vymačkáme z nich horkú šťavu.
11. Paradajky, papriky a baklažány dáme do mixéra, pridáme prelisovaný cesnak a zapneme mixér buď prerušovane alebo len krátko.
12. Nech z toho nemáme jednoliaty krém, ale drobulinké kúsočky. Malo by sa to urobiť bez použitia mixéra, nasekať na doske, ale uznajte, čo je veľa, to je veľa.
13. Dosť bolo mixovania, zeleninový základ preložíme do misy a ideme ochucovať. Pridáme soľ, ...
14. ... vínny ocot ...
15. ... a slabým prúdom za stáleho miešania veeeľa oleja, najlepšie olivového extra panenského. Ja som dala cca 1,5 - 2 dcl. Olej sa "stratí" - tí popálenci ho všetok nasajú.
16. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, ktorou tiež nešetríme.
17. Ešte premiešame a finito. Vlastne nie tak celkom. Ešte bude Kjopolo odpočívať pár hodín v chladničke.
18. Taaak, dočkali sme sa, tu ho máme v plnej kráse. V Bulharsku by sa jedlo určite s bielym chlebom. My sme však mali celozrnné pečivo. Je to pracnejšie jedlo, ale určite sa oplatí.