Mexické empanadas

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na cesto: 4 a pol pohára polohrubej múky (1/2 pohára možno nahradiť celozrnou múkou), 3 ČL soli, 1 pohár studeného masla pokrajaného na malé kocky (je to cca 200 g masla), 2 veľké vajcia, 2/3 pohára studenej vody, 2 PL bieleho octu. Na plnku: cibuľa, mleté mäso (najlepšie zmes hov. a bravčového), 4-5 na kocky pokrájaných rajčín, soľ, mleté čierne korenie, drvený rímsky kmín, pol pohára červeného vína, koriandrová alebo petržlenová vňať, konzerva šošovice Na potretie: 1 vajce, 1 lyžica vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Už dlhšie som hľadala recept na mexické empanády. Na internete je ich mnoho, niektoré sú nasladko, iné recepty naslano. Hľadala som spoľahlivý a najmä, originálu čo najviac podobný recept. Potom mi napadlo opýtať sa mojej kamarátky, ktorá žije v USA a je rovnako vášnivá kuchárka ako ja. Hneď obratom mi odpísala a poslala link na super empanády. Musím povedať, že sú naozaj super!
Ja som si dnes vymyslela vlastnú plnku, pkojne tak urobte aj vy! Empanády sa môžu plniť mäsom, zeleninou, syrom...hocičím, čo máte radi ;-)
Postup prípravy nižšie.
 |
Múku preosejeme so soľou do väčšej misy. Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a prstami miesime akoby sme robili posýpku (droběnku) - kuk foto. V inej miske zmiešame vajíčka s vodou a octom. Pridáme k múke a miešame, kým to ide. Ak to už nejde varechou, vyložíme cesto na dosku a miesime rukami, kým nám nevznikne kompaktné hladké cesto. |
 |
Takto vyzerá hotové cesto. Vyformujeme z neho dva bochníky, zabalíme do fólie a necháme v chladničke 1 hodinu odpočívať. Cesto môžeme nechať v chladničke do 6 hodín, prípadne môžeme polovicu zmraziť. Z jednej polovice vyjde 10 empanád s priemerom 12 cm. |
 |
Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Na oleji speníme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme mleté mäso a opečieme zo všetkých strán. Po cca 10 minútach pridáme pokrájané paradajky, okoreníme, osolíme, pridáme drvený rímsky kmín. Zalejeme cca pol pohárom červenéh vína a dusíme domäkka. Na záver primiešame scedenú a prepláchnutú šošovicu z konzervy. Dochutíme posekanou koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou. |
 |
Cesto vyberieme z chladničky, premiesime na pomúčenej doske a rozváľkame na cca 3 mm hrubý plát. Vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 12 cm, prípadne menšie alebo väčšie (podľa toho, aké sa vám páčia). Do stredu koliesok kladieme za jednu-dve lyžice plnky. Polovicu obvodu kolieska potrieme vodou, preložíme a pevne pomocou prstov spojíme okraje. |
 |
Pomocou vidličky urobíme na okraji kapsičky vzorovanie (typické pre empanádu). |
 |
Rúru predhrejeme na 200 C. Empanády poukladáme na plech vystlaný papierom. Potrieme ich vajíčkom rozšľahaným s lyžicou vody. Pri potieraní vynecháme lepený spoj, ten nepotierame. Pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 min, do zlatista. |
 |
Upečené empanády. Podávame buď samostatne, alebo so šalátom. Na úvodnej fotografii sú servírované s avokádovým šalátom. |