Švédska torta z IKEA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KORPUS: 150 g lieskových orieškov - 3 vajcia - 1 vanilkový cukor - 80 až 100 g kryštálového cukru podľa chuti *** VRCHNÁ ČASŤ: 300 g čokoládových cukríkov s karamelom v strede - 50 g práškového cukru - 1 šľahačková 33%-ná smotana - 1 vanilkový cukor - 3 PL kakaa - želatína *** NÁČINIE: okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm - mlynček na orechy (ak nemáte, použite strúhadlo) - papier na pečenie - funkčná rúra a chladnička
POSTUP PŘÍPRAVY
Milé maminky, dnes sme oslavovali s mojím drahým výročie nášho zoznámenia a to bola extra špeciálna príležitosť pre túto tortu. Predávajú ju obchodnom dome IKEA a ja som sa do nej na prvé zahryznutie "zamilovala" tak silno, že som kade-tade špílala po recepte až dovtedy, kým som ho nenašla. Ak chodíte do IKEA, tak iste viete, o ktorú tortu ide, a ak nie - vrele odporúčam, je úžasne čokoládová s orieškovým cestom.
 |
Ingrediencie: viď vyššie. Najlepšie je použiť pravé IKEA cukríky, ktoré sa volajú Daims. Sú to také okrúhle karamelky v čokoláde. Ja som použila iné, lebo som stíhala akurát tak normálny obchod. A tiež - na obrázku sú 2 smotany, ale stačí použiť jednu. |
 |
1. Najprv rozomelieme lieskové oriešky na jemnú múčku. Mne zlyhal mlynček, tak som ich strúhala na jemnom strúhadle po jednom... ale nebolo to také strašné, ako to znie ;o). |
 |
2. Do orieškov vmiešame 3 vajcia, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Vymiešame na hladké cesto. |
 |
3. Okrúhlu tortovú formu 26 cm vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne na ňu nalejeme cesto. |
 |
4. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme približne 25 minút. Potom upečený korpus necháme úplne vychladnúť. |
 |
5. Kým korpus pekne chladne, pripravíme si vrchnú časť. Cukríky nahrubo nasekáme. |
 |
6. Želatínu pripravíme v troške smotany podľa návodu. Ja som použila 3 plátky, ak máte inú, tak cca polovicu sáčka. Zmiešame ju so zvyšnou smotanou, 3 PL kakaa, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a nasekanými cukríkmi. Túto hmotu nalejeme na vychladený korpus. Alternatívne sa dá použiť aj iný postup - namiesto zahusťovania želatínou smotanu jednoducho vyšľaháte do pevnej hmoty. Ako chcete. Mne prišlo jednoduchšie toto. |
 |
7. Tortu necháme na pár chodín v chladničke vychladiť a stuhnúť. Potom ju husto poprášime kakaom (nemusí byť, originál taký nie je... ale podľa mňa je to lepšie). |
 |
8. Finito. Možno nie je úplne ako originál, ale chutí podobne - najmä to super orieškové cesto a vrch z cukríkov... tortička má byť naschvál tenučká, taká severská. Dnes som si za ňu po obede vyslúžila veľkú pochvalu a pusu. Dobrú chuť! |