Roľnícke zemiaky v omelete



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, 2 cibule, cca 250-300 g anglickej (oravskej) slaninky, vajíčka na omeletu, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto výborné zemiačky nám robia v práci, niekedy ako prílohu k mäsu, napríklad k pečenej krkovičke alebo údenému mäsu, ale mne viac chutia ako plnka v omelete, ktorú nám tiež robievajú. Môžeme ich urobiť aj zo zemiakov, ktoré nám zvýšili, pomer surovín som si tipla, dnes som ich robila prvýkrát, ale pomer je už na každom z nás, či si dá viac zemiakov, alebo kapusty, ja som dnes dala pomer 1:1.

Ošúpané, umyté a očistené zemiaky pokrájame na štvrťky a dáme variť do vriacej vody spolu so soľou, rascou a troškou oleja, aby nekypeli.
Kyslú kapustu si pokrájam na menšie kúsky.
Slaninku si pokrájame a dáme škvariť na panvicu, keď už pustila niečo tuku, pridáme pokrájané cibule a smažíme.
Keď máme cibuľu usmaženú, pridáme kyslú kapustu, premiešame a dusíme do mäkka, podľa potreby podlejeme vriacou vodou.
Uvarené zemiaky pridáme do udusenej kapusty, premiešame a necháme spolu chvíľku povariť, aby sa chute spojili, potom vypneme a môžeme podávať ako prílohu.
Alebo si pripravíme omeletu - ja som dala 1 vajce a 1 bielok, ktorý mi ostal, trošku soli, vymiešame a upečieme omeletu.
Na polovicu omelety dáme plnku, priklopíme a môžeme podávať so sterilizovanou oblohou.
Dobrú chuť!