SUŠIENKY "COOKIES" bez prdopeč-u



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g hnedého cukru (alebo bieleho kryštálového cukru), 200 g horkej čokolády, 75 g vlašských orechov, 75 g hrozienok, 100 g masla, 300 g múky - v pomere 80 g špaldovej celozrnnej hladkej múky + 220 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 vanilkový (alebo vanilínový) cukor, štipka soli, 5 g droždia (t.j. kocka o strane cca 1 cm), 1/2 dcl mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

V malej miske rozmiešame mlieko, droždie, káv. lyžičku cukru a káv. l. polohr. múky - všetko izbovej teploty a necháme zakryté postáť- vznikne "minikvások".
Maslo s cukrom vymiešame.
Pridáme vajíčko, vanilkový cukor, premiešame.
Pridáme múku, soľ a minikvások.
Vypracujeme cesto - pozor bude to hustejšia lepivá hmota a necháme ho cca 1/2 hod postáť zakrytú v teple.
Medzitým nasekáme nožom čokoládu, orechy, hrozienka nadrobno a toto všetko potom pridáme do cesta a premiešame.
Tvarujeme koláčiky - na to používam nasledovný spôsob:
plastovú naberačku na ryžu (s výklopkou) si pomúčim, na lyžičku naberiem cesto, vložím do naberačky, pozatláčam lyžičkou a vyklopím. Potom koláčik múčenou stranou nadol položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Naberačku pomúčim vždy pred každým koláčikom a aj lyžičku občas treba očistiť, aby sa nelepilo cesto.
Koláčiky na plechu ešte narastú preto ich ukladám v 4 radoch zvislo aj vodorovne.
Pečieme to vo vyhriatej rúre na 180 C, 15 min. - kým chytia zlatistý nádych.

Tieto koláčiky sú výborné, vo vnútri mäkké a pre každého, kto neobľubuje prášok do pečiva ich odporúčam.

Pripravíme si minikvások - rozmiešame mlieko, droždie, cukor a múku v miske, zakryjeme a necháme postáť.
Rozmiešame mixérom maslo s cukrom, cukor sa nemusí celkom rozpustiť, je to ok.
Pridáme vajíčko a vanilkový (alebo vanilínový podľa toho, čo máte) cukor
Opäť premixujeme.
Pridáme múku, soľ, minikvások.
Vypracujeme cesto - bude hustejšie a lepivé - je to ok.
Kým cesto zakryté 1/2 hod. odpočíva, nožom nasekáme nadrobno čokoládu.
...a hrozienka
...a orechy...
...po pol hodine šup s tým všetkým do cesta a krátko premiešať
A ideme vyrábať koláčiky. Kto chce, môže si dať cesto ešte schladiť, aby sa s ním lepšie pracovalo, ale nie je to nevyhnutné, ja som ho nechladila. Na urýchlenie práce a menej babrania sa s lepivým cestom používam túto moju "vychytávku" - vezmem naberačku na ryžu a namočím ju do múky.
...lyžičkou naberiem cesto a párkrát ho pozatláčam do naberačky...
...a potom stlačím výklopku a šup s koláčikom na plech vystlaný papierom na pečenie, pomúčenou stranou dolu. Ide to krásne rýchlo, raz dva sú koláčiky hotové.
Medzi koláčikmi treba nechať miesto, lebo ešte v rúre porastú, takže 4 x 4 rady sú ok.
Po 15 min. v el. rúre vyhriatej na 180 C sú akurát, na povrchu chrumkavé, vo vnútri mäkké. Priemer koláčika je po upečení cca 5 cm.
Z uvedenej dávky vychádza 48 ks. (na foto samozrejme nie sú všetky, míňajú sa rýchlo :-)