Zázvorové sušienky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g masla, 180 g prírodného cukru, 100 g melasy (alebo golden sirupu), 1 vajce, 360 g hladkej múky (prípadne viac, ak je cesto riedke), 2 ČL sódy bikarbóny, 1/2 ČL soli, 2 ČL mletého zázvoru, 1 ČL mletej škorice, 100 g sekaného kandizovaného zázvoru, hrubý kryštálový cukor na obaľovanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Milujem zázvor v akejkoľvek podobe. Tieto sušienky voňajú trošku Vianocami, za čo môže mletý zázvor a škorica. Najlepšie sú ešte teplé, keď cítiť karamelovú vôňu a chuť golden sirupu.

Postup nižšie.

Rúru predhrejeme na 220 C. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme melasu (sirup) a vajce.
Múku preosejeme so sódou a korením a postupne zapracujeme do maslovej zmesy. Pridáme posekaný kandizovaný zázvor a vymiesime cesto, ktoré sa nesmie lepiť na ruky. Ak je cesto riedke a lepkavé, pridáme ešte trochu múky.
Do misky si nasypeme hrubý kryštálový cukor. Ak ho nemáme, poslúži aj obyčajný kryštálový.
Z cesta formujeme guličky vo veľkosti vlašského orecha. Vrch guličiek obalíme v cukre a kladieme na plech vystlaný papierom ďalej od seba (cca 5 cm rozostup). Guličky na plechu prstami roztlačíme na hrubšie placky.
Pečieme vo vyhriatej rúre cca 10-12 minút. NEcháme vychladnúť na plechu.