Roláda z orezkov s gaštanovým krémom a banánom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Orezky zo zákuskov, alebo nejaký upečený nepodarok, čokoládový puding uvarený v káve, na plnku - 3-4 dl mlieka, 1 vanilkový puding, 1 maslo (250g), 1 gaštanové pyré, 3 PL kryš. cukru, banány

POSTUP PŘÍPRAVY

Z orezkov robievam najčastejšie tieto rolády, ale bez banánov, ktoré dám potom do mrazáku a už len vyťahujem, keď je príležitosť, alebo dám synom na internát. Už sa mi zas nakopilo kopec orezkov a pretože má dnes manžel meniny, urobila som mu do práce tieto rolády, úliky, ktoré som tiež plnila gaštanovým krémom a guľky, obalené v kokose, do ktorých som dala nahrubo pomleté mandle, sušené marhule a ananás. PLNKA - Mlieko s cukrom a pudingom uvaríme, potom pridáme do vychladnutého maslo a gaštanové pyré, rozmixujeme. Cukru som dala preto tak málo, lebo pyré býva sladké.

Úliky plnené gaštanovým krémom, guľky s mandľami a ovocím, obalenými v kokose.
Nachystané a nakrájané rolády.
Úliky...
...a guľky nachystané do práce. Muž to všetko ani nechcel vziať, že je toho veľa, nakoniec zobral a neostala ani omrvinka...
Valentínske úliky.
Tu je sľúbený fotopostup na roládu, včera som si bola pre orezky, dnes som robila. Toto je časť orezkov, tzv. šupy z rezov, ktoré dáva mamina dole, aby je nepadala plnka.
Plus normánle orezky. Vážila som ich a je to spolu 3,5 kg.
V káve si uvaríme dva pudingy, čokoládové ani nugátové som nenašla, tak som dala klasické vanilkové, vody bolo cca 0,5l + 1dl na vymiešanie pudingov. A kávy nesky asi 2 PL. Taký vriaci puding nalejem na orezky, nechám chvíľku postáť.
Tu už je vypracovaná hmota, je to najťažšia časť, miesim, kým nie je poriadne spracovaná. Dnes sa mi podarila na prvýkrát, nemusela som pridávať ani piškótové omrvinky, ja taká akutát, ani riedka, ani veľmi hustá.
Na dosku si pripravím potravinársku fóliu, odrežem o cca 10cm viac, ako meria doska.
Začínam dávať hmotu na fóliu, po troškách a pekne roztľapkať, šírka je určená fóliou, dĺžku si určím podľa tácky, na ktorú budem hotové rolády dávať.
Potom si hmotu uhladím takouto špachtľou.
Teraz na roládu pridáme krém, hocijaký, ja som mala teraz karamelový, väčšinou dávam krém, ktorý mi ostane alebo mamine, keď robí torty, urobí si ho viac, aby nemusela dorábať a keď ostane, posunie ho mne. Keď krém nemám, uvarím si hocijaký, väčšinou vanilkový.
Krém natretý, netreba ho veľa, lebo roláda sama o sebe je šťavnatá a sladká. Ak chceme roládu konzumovať hneď, môžeme pridať 2 ks banánu. Ja ich budem dávať do mrazáku, takže bez ovocia.
Začíname roládu stáčať pomocou fólie, nezľaknite sa, ak vám popraská, to sa s rukou dá pekne sceliť a popritláčať.
Hotovo, roláda stočená, fóliu, ktorá odstáva, zakryjeme do koncov.
Dáme na tácku, a pokračujeme, kým neminieme všetku hmotu, mne dnes vyšli 3 rolády, keď mi hmota ostane, dám do vrecka a šupnem do mrazáku. Teraz ich dám do chladničky stuhnuť, potom ich rozpolím, každú zabalím do vrecka a dám do mrazáku a žiadna návšteva ma nemôže prekvapiť.