Besbarmak (mas pat prstov)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hovadzieho masa, bobkovy list, cierne korenie cele, 500 g hladkej muky, 250 g polohrubej muky, 1 vajce, sol, cibula, mlete cierne korenie, 6 - 8 zemiakov, 4 velke cibule

POSTUP PŘÍPRAVY

Presny preklad znamena - Besbarmak - mas pat prstov a znaci, mas pat prstov, s ktorymi jeme (v kazachstane sa jedava rukami, u nas doma uz vidlickou :)).

Do velkeho hrnca si dame varit hovadzie masko, osolime. Po zovreti odoberieme puriny a stiahneme ohen na minimu. Pridame bobkovy list, cierne korenie cele a varime. Ked je masko uvarene, vyberieme ho von a vlozime cele zemiaky a nechame uvarit (nie rozvarit) a vyberieme.

Medzitym, ako sa masko vari si pripravime cesto. Je to slizove cesto - muku, vajce, stipka soli, vlazna voda. vypracujeme a nechame odpocivat asi pol hodinku. Rozdelime si ho casti (kazdy take, ake uzna za vhodne) a rozvalkame akykolvek tvar na tenucko. Nakrajame kocky (ziadne presne velkosti, take ake sa podari :))

Z bujonu odoberieme asi pol litra az liter do druheho hrnca, nechame prevriet a pridame ciblku nakrajanu na mesiaciky. Dostatocne okorenime a este chvilku varime, aby bola cibulka makka.

Cesto mame nachystane a zvysny bujon nam pomalicky vrie na ohni. Priamo do bujonu dame vyvarit cesto. Ked je makkucke, vyberame na velky tanier, taky aby si z neho vsetci dokazali nabrat. :)

Ak mame vsetko cesto uvarene, povyberane na tanieri, nasypeme nakrajane masko na vrch, poukladame uvarene zemiaky a polejeme bujonom s cibulkou.

Tento recept patri medzi cudzokrajne a je z azie, konkretne z kazachstanu. Mamina nam ho varila a teraz ho varim ja svojim detom, ktorym velmi chuti. Treba vyskusat. :)