Hrachová kaša s údeným mäsom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suchý hrach cca 500g, údené mäso, dva zemiaky, cesnak, vodu, olej, maslo, hladkú múku, soľ, vegetu, bobkový list, celé i mleté korenie podľa chuti a samozrejme majoran.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tymto receptom som si pripomenula krasne detske casy ked nam hrachovu kasu s udenym masom alebo s klobaskou nosievala maminka zo zavodnej jedalne. Tam ju robili fakt super a doma sme ju vsetci mali radi. Nedavno ju mamusa varila doma a kedze od Silvestra mi v mrazaku zavadzalo kilecko udeneho a mala som aj hrach insprirovalo ma to a kedze som tu nasla len jeden takyto receptik rozhodla som sa, ze prispejem a mozno niektoru z vas inspirujem. Je to velmi jednoduche a chutne jedlo! No a ked si po jeho konzumacii napustite vanu... mozte mat lacny perlickovy kupel... ;-)))))) Podme na to...

hrach som si den vopred poriadne premyla a namocila do vody
na druhy den som si najskor uvarila udene masko podla postupu v dalsom mojom recepte... taketo je krasne ruzove... :-) Varim preto skor, lebo hrach budem varit v tej "udenej" vode, ktoru som si pred varenim hrachu ocedila a vyvar uz ma v sebe aj chut bobkoveho listu a celeho korenia, lebo sa varilo spolu s maskom.
ked mame masko uvarene a vodu z neho scedenu mozme dat varit hrach, ktory najskor este raz premyjeme ja som pouzila 1:1 zlty a zeleny... len tak...
takze premyty a napucany hrach dame do vhodneho hrnca a zalejeme vodou v ktorej sa varilo udene maso, solime opatrne, voda z masa pravdepodobne trocha slana bude, ak vam nevadi tak skuste a podla toho ochutte, ja som solila az pred koncom varenia trocha vody som si nechala aj na zaliatie zasmazky, ale na to mozte pouzit aj cistu vodu
hrach sa nam vari... Pozor! Rad sa pozera z hrca, tak ho treba strazit! medzi tym si ocistime a nahrubo nastruhame cca 2 zemiaky, maminka poradila, ze to kasu tak troska odlahci
ked je hrach taky ze uz uz... pridame k nemu nastruhany zemiak (mozme aj skor vobec nevadi ak sa rozvari... ved to je v podstate jeho uloha lebo ked sa aj nestihne rozvarit tak ho mixneme...)
hned po zemiakoch pridame aj na platky nakrajany cesnak, cca 3 struciky Jeden som pretlacila az na zaver, aby pekne vonal. :-)
takto nejako vzera uvareny hrach... zacina sa uz aj rozvarat co je dobre. Ked ma takuto konzistenciu, urobime si klasicku zasmazku. V tejto faze som ochutnala a ochutila solou, vegetou a mletym bielym korenim. Kazdy moze podla toho ako ma rad...
na lyzici masla a lyzici oleja (moze byt aj iba olej alebo napr. mast) oprazime dve kopcovite lyzice hladkej muky
muku mucime len chvilu, kym chyti tu spravnu farbu a zalejeme vodou, v mojom pripade opat "udenou" rozmiesame a pridame do kase, rozmiesame a rozmixujeme ponornym mixerom. nestihala som fotit, no myslim ze nevadi
rozmixovanu kasu vratime na sporak a nechame este prejst varom... uplne na zaver pridame pretlaceny cesnak - 1 strucik a majoranku (domaca od babiny - neuveritelne vonia!) DOBRU CHUT! Tanierovu podobu som zial neodfotila, no chutila vyborne! Polovicke s chlebikom, mne aj len tak bez nicoho!