Hrachová kaša s údeným mäsom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suchý hrach cca 500g, údené mäso, dva zemiaky, cesnak, vodu, olej, maslo, hladkú múku, soľ, vegetu, bobkový list, celé i mleté korenie podľa chuti a samozrejme majoran.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tymto receptom som si pripomenula krasne detske casy ked nam hrachovu kasu s udenym masom alebo s klobaskou nosievala maminka zo zavodnej jedalne. Tam ju robili fakt super a doma sme ju vsetci mali radi. Nedavno ju mamusa varila doma a kedze od Silvestra mi v mrazaku zavadzalo kilecko udeneho a mala som aj hrach insprirovalo ma to a kedze som tu nasla len jeden takyto receptik rozhodla som sa, ze prispejem a mozno niektoru z vas inspirujem. Je to velmi jednoduche a chutne jedlo! No a ked si po jeho konzumacii napustite vanu... mozte mat lacny perlickovy kupel... ;-)))))) Podme na to...
 |
hrach som si den vopred poriadne premyla a namocila do vody |
 |
na druhy den som si najskor uvarila udene masko podla postupu v dalsom mojom recepte... taketo je krasne ruzove... :-)
Varim preto skor, lebo hrach budem varit v tej "udenej" vode, ktoru som si pred varenim hrachu ocedila a vyvar uz ma v sebe aj chut bobkoveho listu a celeho korenia, lebo sa varilo spolu s maskom. |
 |
ked mame masko uvarene a vodu z neho scedenu mozme dat varit hrach, ktory najskor este raz premyjeme
ja som pouzila 1:1 zlty a zeleny... len tak... |
 |
takze premyty a napucany hrach dame do vhodneho hrnca a zalejeme vodou v ktorej sa varilo udene maso, solime opatrne, voda z masa pravdepodobne trocha slana bude, ak vam nevadi tak skuste a podla toho ochutte, ja som solila az pred koncom varenia
trocha vody som si nechala aj na zaliatie zasmazky, ale na to mozte pouzit aj cistu vodu |
 |
hrach sa nam vari... Pozor! Rad sa pozera z hrca, tak ho treba strazit!
medzi tym si ocistime a nahrubo nastruhame cca 2 zemiaky, maminka poradila, ze to kasu tak troska odlahci |
 |
ked je hrach taky ze uz uz... pridame k nemu nastruhany zemiak (mozme aj skor vobec nevadi ak sa rozvari... ved to je v podstate jeho uloha lebo ked sa aj nestihne rozvarit tak ho mixneme...) |
 |
hned po zemiakoch pridame aj na platky nakrajany cesnak, cca 3 struciky
Jeden som pretlacila az na zaver, aby pekne vonal. :-) |
 |
takto nejako vzera uvareny hrach... zacina sa uz aj rozvarat co je dobre. Ked ma takuto konzistenciu, urobime si klasicku zasmazku. V tejto faze som ochutnala a ochutila solou, vegetou a mletym bielym korenim. Kazdy moze podla toho ako ma rad... |
 |
na lyzici masla a lyzici oleja (moze byt aj iba olej alebo napr. mast) oprazime dve kopcovite lyzice hladkej muky |
 |
muku mucime len chvilu, kym chyti tu spravnu farbu a zalejeme vodou, v mojom pripade opat "udenou" rozmiesame a pridame do kase, rozmiesame a rozmixujeme ponornym mixerom.
nestihala som fotit, no myslim ze nevadi |
 |
rozmixovanu kasu vratime na sporak a nechame este prejst varom... uplne na zaver pridame pretlaceny cesnak - 1 strucik a majoranku (domaca od babiny - neuveritelne vonia!) DOBRU CHUT!
Tanierovu podobu som zial neodfotila, no chutila vyborne! Polovicke s chlebikom, mne aj len tak bez nicoho! |