Slané hrebene z pľundrovaného cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : * 500g múky /250g hl. +250g poloh. * 1/2 kocky droždia * 300ml mlieko * 1 1/2 PL kr.cukor * 1 ML soľ * 75g Hera /palmarín/ * 50ml olej * .... + na medzipotretie 125g Hera * ................... Náplň : * caa 250g šunková saláma * caa 120g aidam * 100g Niva * ....... 1 vajíčko +1 PL mlieko + soľ na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

- chuťovečka i pre detičky na desiatu do školy, ktorá vydrží veľmi dlho makkučká

- z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia urobíme kvások
- vlejeme do ostatných surovín
a riadne vymiesime
- cesto po vymiesení hneď prenesieme na prac.doku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, natrieme polovicou zmaknutej heru - musí byť taká zmaknutá, aby sa dala rozotierať nožíkom
- preložíme na polovicu
a ešte oproti sebe ... takto necháme na doske odpočívať 15 min
- po 15 min - cesto znova rozvaľkáme, natrieme druhou polovicou hery /nezabudnite, pri rozvaľkávaná podsypať dosku, aby sa neprilepilo cesto
- znova preložíme na polovicu
- znova preložíme z prava do ľava
tak - a necháme ďalších 15 min odpočívať ... to zn., že sme cesto 2x preložili, aby po upečení lístkovalo
- potom cesto už iba na tenko rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm .... /ja som si ho radšej preložila na čistú utierku a vaľkala na nej, lebo moja prac.doska je malá
a podľa toho aké máme kolieska salámu vykrojíme kocky, tak aby bolo zo všetkých strán kúsok voľného miesta na pritlačenie cestíčka
tak ... a rozložíme si všade salám a syry
- preložíme na polovicu
.. okraje pritlačíme, možu sa potrieť aj bielkom, aby sa nerozlepili, ale ja pri slanom nepotieram, iba pri sladkom plnení /makovou, orechovou, lekvárovou náplňou /
- a buď radielkom, alebo nožíkom nakrájame na spodnej časti - hrebene
- poukladáme na plech vyložený pap.na pečenie a necháme podkysnúť 15 min /za ten čas si necháme nahriať rúru/ - potom potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a troškou soli, posypeme semienkami a dáme piecť - teplota 190 stupňov na caa 13-15 min
- upečené
..
- tu sú všetky .. ja som sa chvíľku babrala aj s rožtekmi - pri tých pozor, aby syr nevytiekol ... no a sú mňami a vydržia veeeľmi dlho makučké