
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g šošovice, 3 - 4 ks bobkových listov, soľ podľa chuti, 2 kopcovité PL hladkej múky, 3 kopcovité PL kyslej smotany, 100 ml sladkej smotany, mlieko (podľa potreby), 1 kocka zeleninového bujónu, ocot ( 1 - 1,5 PL) alebo podľa chuti, strúčik cesnaku (nemusí byť)
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
![]() |
Šošovicu preberieme, opláchneme pod tečúcou vodou a namočenú ju necháme napučiavať asi 1 hodinu. Do hrnca ju vlejeme i s vodou, v ktorej napučiavala, prípadne ešte vodu pridáme. Osolíme, pridáme bobkový list a zeleninový bujón, uzavrieme a varíme15 minút. (Ja ju varím v papiňáku cca 15 min a vody dávam toľko, aby bola asi 1 cm pod hladinou). |
![]() |
Pripravíme zátrepku z rozmiešaných smotán a hladkej múky. Vlejeme ju do vriacej šošovice, podľa potreby pridáme mlieko alebo vodu na zriedenie. |
![]() |
Povaríme asi 5 minút a odstavíme. Dochutíme octom (kto chce, pridá i vegetu alebo soľ). |
![]() |
Podávame s údeným mäsom alebo opečenou klobásou alebo vareným vajcom. |