Krkonošská polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 3 hrste sušených húb, 1 kg zemiakov, 1 šľahačková smotana, 5 cibúľ, olej, soľ, solčanka (vegeta, bosorka...), drvená rasca, 4 vajíčka uvarené na tvrdo, cca 125g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako čerstvá mladomanželka a novopečená kuchárka nachádzala som inšpiráciu v rôznych kuchárkach, ale aj v časopisoch a novinách. O internete ani slychu ani chýru, takže ostalo vymieňanie, opisovanie a vystrihovanie receptov. Kedysi v Smene bolo rubrika "Varíme s mladomanželmi", ktorú som si poctivo vystrihovala a skúšala recepty. Toto je jeden z nich, myslím, že jediný, ktorý z tých výstrižkov prežil a ktorý varím dodnes.

Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť. Potom zlejeme, vodu nevylievame a huby pokrájame na menšie kúsky, ktoré opražíme na troške oleja.
Zalejeme vodou z húb (ja som ju dnes omylom vyliala, takže som musela dať obyčajnú vodu, bola som dnes mimo) a pridáme pokrájané zemiaky, soľ, drvenú rascu, solčanku. Varíme do mäkka.
Na masle (nie na inom tuku) opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme šľahačkovú smotanu a povaríme, pozor - nedávame žiadnu múku.
Takto opraženú cibuľu pridáme do polievky, slúži vlastne ako taká závarka, polievku už nevaríme.
Do polievku pridáme pokrájané uvarené vajcia, podľa chuti dosolíme a dosolčankujeme. Týmto by som chcela ešte raz poďakovať Melanke za úžasné sušené huby, s ktorými sa so mnou podelila. Ináč by som polievku asi tak skoro nevarila. Varila som ju aj z čerstvých, ale nie je to ono, to už je úplne iná polievka, ale tiež veľmi dobrá. Toto nie je klasická kyslá polievka, preto sem nejde ani korenie ani bobkáč ani ocot. Veď vyskúšajte.
Toto je tanier môjha syna, vraj neodkladať, ešte si naložím!
Pre Moniku a jej deťúrence - Murko mi pomáha pri krájaní, keď sa natiahne, dočiahne až hore.