Slané tortilla chipsy s feta-paradajkovým dipom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA CHIPSY: kupované tortilly (ja som použila kukurično-pšeničné) * soľ * mletá červená paprika (môže byť aj štipľavá) * syr (výborný je hocijaký údený alebo parmezán) * rozmixovaný cesnak * poprípade iné druhy korení či byliniek * papier na pečenie NA DIP: feta syr * sušené paradajky naložené v oleji * 1 strúčik cesnaku * citrónová šťava * trochu bieleho jogurtu (nemusí byť smotanový, ale tiež nie ten s 0,1% tuku) * štipka chilli korenia (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže sme s priateľom celkom slušní fandovia seriálu Lost :)) a navyše dňa 2. 2. 2010 bola spustená dlho očakávaná finálna 6. séria tohto seriálu, ktorý sa natáča od roku 2004, pripravila som k jeho sledovaniu toto príjemné televízne chrumkanie. A urobila som veľmi dobre, lebo prvý 3-hodinový diel bol síce obsahovo veľmi výživný a rozpútal búrlivú seriálovú diskusiu, ale takéto chrumkavé vyhrýzanie sa k nemu vyslovene hodilo. Verím, že receptík sa hodí aj vám pri plánovaní podobných pohodových večerov či posedení...

Takže dobrú chuť a NAMASTE...

Tortillu potrieme vodou a rozkrájame na štyri približne rovnaké časti...
Každú štvrtinu prekrojíme na 2 časti. Vznikne nám 8 tortilla chipsov.
Tortilly poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a hojne posypeme soľou, mletou červenou paprikou príp. inými bylinkami či koreninami. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme približne 15 min. - treba sledovať...
Upečené tortilla chipsy by mali byť takto pekne sfarbené do hneda. Chipsy necháme úplne vychladnúť- chladnutím ešte viac schrumkavejú, a až potom konzumujeme.
Jednu várku chipsov som posypala údeným syrom, ktorý som predtým rozmixovala v robote na padrť.
Príprava dipu je veľmi jednoduchá: Všetko robíme v elektrickom mixéri - najskôr rozmixujeme cesnak so sušenými nakladanými paradajkami, potom pridáme na kocky nakrájaný feta syr a ďalej mixujeme až kým dip nemá relatívne hladkú konzistenciu. Na záver do neho pridáme podľa chuti citrónovej štavy a trochu jogurtu, aby získal krémovejšiu konzistenciu...Podávame s tortilla chipsami.