
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bravčová panenka,mleté bravčové mäso,korenie ako do klobás,cesnak,bravčová masť,sieťka z bravčových čriev(plachetka),voda na podlievanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Pomleté bravčové mäso ochutíme čiernym korením,soľou,paprikou,rascou a cesnakom a poriadne premiešame.Nožom si v panenke urobíme v strede po celej dlžke otvor.Má byť široký,aby sa doňho vošlo mleté mäso ako keby sme vložili klobásu.Do otvoru v panenke pomocou nástavca na mäsový mlynček alebo širšieho lievika natlačíme mäso.Naplnenú panenku zvrchu osolíme,zabalíme do plachetky,zakryjeme a dáme piecť s pridaním bravčovej masti.Občas mrkneme jedným očkom,či nehorí a podlejeme.Plachetka pri pečení vytvorí taký mozaikový vzor.
Podávame so zemiakovou kašou a kapustovým šalátom s kápiou alebo studené s chlebom.
PLACHETKU občas dostať v mäsiarni.
DOBRU CHUT
![]() |
panenka |
![]() |
naplnená klobásovým mäsom |
![]() |
sieťka-plachetka |
![]() |
balí sa |
![]() |
zabalená-môže sa upiecť alebo údiť |
![]() |
ide do mraziaku |
![]() |
a tak vyzerá upečená |