Marhuľový kompót alebo Ako stráviť pol dňa a celú noc pri plotni



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 83 ks 7 dcl pohárov som použila asi 50 kg marhúľ * 12 l vody * 3,5 kg kryštálového cukru * 4 kávové lyžičky kyseliny citrónovej * 3 balíčky prášku proti plesnivosti *

POSTUP PŘÍPRAVY

Čas strávený zaváraním 50 kg marhúľ aj s upratovaním: 6 hodín. Do tohto času nezarátavam umývanie 90 ks pohárov, pretože to za mňa urobila moja verná milujúca priateľka umývačka riadu. Som jej za to veľmi vďačná, pretože bez nej by som sa asi do spracovávania toľkých kíl marhúľ, čo nám „nabalil“ dedko Zdenko, sotva pustila. Dokonca som ešte zvažovala myšlienku, že keby som dala čisto oplachovací program aj na marhule, či by som im neublížila. Mamičky, ak ste to už niektorá skúšali, tak mi dajte prosím Vás vedieť. Sestra Alexandra si dokonca na svojich výletoch po Amerike prala v umývačke riadu aj spodné prádlo :-)) No ale vrátim sa k marhuliam. Nálev varím v priebehu sterilizovania a zavárania: 3 litre vody uvarím spolu + 1550 g kryštálového cukru + 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej + pol balíčka prášku na konzervovanie proti plesnivosti. Tento nálev mi vystačí na 18 kusov 7 dcl pohárov.

1. Ďakujeme dedkovi Zdenkovi a pradedkovi Dušanovi, že dopestovali marhuľu, na ktorej je 500 kilov marhúľ, prevísa do štyroch záhrad a práve ja som mala byť tá šťastná osoba, ktorá odbremenila aspoň trochu chuderku marhuľu, ktorá zarodila viac ako by sa nám snívalo. Obrali sme s manželom asi 50 kíl, z marhule samozrejme neodbudlo a dedkom sa to zdalo divné, že prečo chcem zavárať tak málo marhúľ. Asi si mysleli, že mám doma manufaktúru na zaváranie a že naozaj potrebujeme mať doma 100 pohárov. Perličku do tmy po zaváraní šplechol muž: "To naozaj budeme mať všetky koláče marhuľové?!?!?!" Sakra, nie, ešte plánujem sterilizovať 50 kíl broskýň. Našťastie sa mi zmestí ruka do pohára. Alebo že by som radšej ešte aspoň 100 kilov marhúľ milovanému manželovi vypálila?!
2. Umyté, suché 7 dcl poháre čakajú na linke a vnucujú mi nepríjemnú predtuchu, že strávim v kuchyni ešte niekoľko x hodín. Samozrejme tieto poháre nestačili a tak sme hľadali v garáži ďalšie, ktoré by mi zachránili umyté a očistené marhule. Našťastie sme pohárov našli ešte zopár krabíc a muž nechápal, načo som odkladala poháriky od nutelly s umelým viečkom. Pravdupovediac, ani ja som to nechápala, len som to nemala na koho zvaliť.
3. Viečka obyčajne vyváram v hrnci s jarou. Ale nabudúce ich šupnem tiež do myčky. Aby som nezabudla: viečka vyváram vždy a nikdy sa mi nestalo, že mi by akákoľvek zaváranina splesnivela, a to som robievala aj exotické zaváraniny ako "Maracujový džem so slivkami a čerešňovicou".
3. Tu sa do umývania marhúľ pustila aj Laurinka. Práca ju neskutočne bavila, dokonca omnoho dlhšie ako mňa, spojila si to s čľapkaním rúk vo vode a spojili sme príjemné s užitočným. Vlastne neviem čo bolo príjemné a čo užitočné. Každopádne som ju mala celé poobedie na očiach a nikam sa nepohla ani o meter, v podstate z kúta, v ktorom bola zastrčená za prepravkou marhúľ a drezom, by sa bez mojej pomoci ani nedostala.
4. Očistíme marhule. Dáme si naozaj záležať, aby nám ostali všetky plody absolútne zdravé a tvrdé. Tu som švacla do seba jedno tmavé orosené, fakt mi padlo výborne.
5. Plníme poháre - marhule ukladáme rezom dolu. Ak máte moc širokú ruku, skúste to dať urobiť svojim detičkám a dopadne to pravdepodobne takto ako o jednu fotku nižšie:
6. Lauru to strašne prestrašne bavilo!
7. Nedá mi, aby som sem necapla ešte jednu fotku, nechápavo som sledovala, ako ju to bavilo. Síce mi tým pridala troška práce navyše, aby som to "preukladala" ako má byť, ale za dcérkin pocit šťastia to stálo.
8. Do pohárov nalievame horúci nálev. Hore je uvedený postup. Nálev nalievame niečo vyše polovice poháre, marhule si pustia veľa šťavy, a mohlo by sa stať, že by vyrazilo viečka. Dúfam to bude na fotke dobre vidieť, koľko dávam nálevu, nakoľko som to fotila večer s bleskom.
9. Ja sterilizujem krátko - pri 80-90 stupňoch asi 10-12 minút. Máme radi tvrdé marhule, nie rozvarené. Teplomer používam iba keď ho nájdem, a nakoľko sme sa pred pol rokom sťahovali a už máme všetko vybalené, teplomer pravdepodobne už ani nenájdem. Buď sa teplomer vyparil, alebo ho ujo sťahovák potreboval. Hrniec s pohármi zakryjem, a keď voda začína šušotať, ešte nevrie, ale chcela by, vtedy stíšim plyn a nechám ich v zakrytom hrnci sterilizovať 10-12 minút. Táto doba postačí na to, aby viečka dobre chytili, sem-tam začujete pukot viečok, ako sa vydúvajú.
10. Poháre naukladajte dolu HLAVOU, a nechajte pokiaľ nevychladnú. Lepšie spozorujete, ktoré viečko nechytilo, resp. ktorý pohár tečie. Skladujeme v chlade a v tme. No a to je tak asi v skratke všetko. Dúfam Vás to neodradilo a že sa Vám zaváranie vydarí. Deduško Zdenko a pradeduško Dušanko, sľubujem Vám, že ak upečiem nejaký koláč s týmto marhuľami, prinesiem Vám na koštovku.