Sladký celozrnný bochník s kúskami čokolády



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 500g múka /200g celozrnná + 300g hladká/ * 2 vajíčka * 1 vanilkový cukor * 1 kocka droždie /alebo sáčik sušeného/ * 1/2ML soľ * 250ml vlažná šľahačková smotana /33%/ * 50ml mlieko * 90g pr.cukor * cit. kora nastrúhaná z necelého citróna * 60g hor.čokolády / alebo hrozienka, ale s nimi to nie je ono / * ..... maslo na potretie ................ samozrejme možete si pripraviť iba čisto z obyč.múky 250g hl+250g polh.

POSTUP PŘÍPRAVY

- mala to byť povodne vianočka, ale nechcelo sa mi prepletať, tak či tak, tento sposob je jednoduchší ... ... fakt, my sme ešte teplú nakrojili :))

- tak zasa jeden receptík u mňa bez robenia kvásku : ... Vajíčka si rozdlíme na bielka a žĺtka /bielka odložíme bokom a ušľaháme sneh/ ... takže všetko okrem bielkov / a čokolády - tú použijeme po vykysnutí/ pacneme do misy - droždie rozmrvíme nadrobno
- trošku prehnetieme a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov ... /ja som takmer zabudla pridať citr.koru, čo by som nesmierne ľutovala potom / ... a všetko poriadne, ozaj poriadne prehnetieme
- necháme kysnúť 1 hod na teplom mieste
- po nakysnutí / ono to moc nekysne vo veľkom - lebo predsa tá celozrnná múka je jej tam dosť a kysne pomalšie/ - pridáme nadrobno nasekanú čokoládu
- na pracovnej doske ešte raz cestíčko prehnetieme ručne, aby sa prevzdušnilo .............. /múky bolo akurát - podsypala som iba dosku aby sa cesto nelepilo/
- prenesieme na plech vymazaný herou a necháme podkysnúť ešte 30 min
- cestíčko už krásne zasa pracuje - pekne podkyslo, potrieme ho maslom a pošleme do rúry piecť pri teplote 180 stupňov . .... po 15 min teplotu znížime na 160 stupňov a dopečieme ešte asi nejakých 15-20 min /treba vyskúšať špajlou, či sa nelepí a je z vnútra pekne upečený
- upečený bochníčisko : - a v rúre ešte nádherne narástol - hneď po vybratí ho 2x potrieme rozpusteným maslom a potom posypeme vanilkou - nepovinné, ale chutné
- necháme vychladiť na kovovej mriežke
- a nevedeli sme sa ani dočkať, kedy vychladne - tak tá čoko ani riadne stuhnutá nebola po pečení :)))
- makučký , voňavučký .. no jedna báseň ... makučký i na druhý deň i keď musím povedať, že na druhý deň i trošku melnivý, ale to je sposobené celozrnnou múkou, ale v žiadnom prípade nie je suchá, je vláčná - tak ale keď nechcete celozrnnú múku, možete použiť obyčajnú a potom by to melniť nemalo