Zemiakovo-syrový bochník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g hladkej múky alebo 150g hladkej+50g celozrnnej, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 ML soli, trošku rasce a bylinky podľa chute-tymián, rozmarín, 3 stredne veľké surové zemiaky nastrúhané nahrubo, 3 PL mlieka alebo bieleho vína, 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 vajíčko, asi 100g tvrdého syra-eidam, gouda, ementál

POSTUP PŘÍPRAVY

Chrumkavý voňavý bochníček, vynikajúci s horúcim čajom... :-) Kto má rád chuť syra a byliniek alebo aj bez nich, tak je to naozaj pochúťka...

V miske si zmiešame sypké veci: múku, PDP, soľ, rascu, bylinky-ja som dala tymián a kúsoček z rozmarínu... tie tam dajú charakteristickú vôňu a chuť... môžete, ale nemusíte dať... môže sa pridať i trošku chilli alebo sušené paradajky...
V druhej miske rozšľaháme zemiaky, mlieko alebo víno, vajíčko, horčicu, olej a na kocočky pokrájaný syr-nie všetok, trošku necháme na vrch bochníka...
Postupne vmiešame všetko z 1. misky a riadne premiešame...
Zmes sa rovno môže sformovať na plechu alebo dať si na múkou vysypanú dosku a trošku vyformovať do tvaru vyššieho valca...
Dáme na plech, pokladieme zvyšok syra a dáme piecť zhruba na 3/4 hodinu... no niekedy aj hodinu, treba pozerať a pichnúť špajdlou... ja asi tak po pól hodine prikryjem bochník alobalom, kôrka je už hotová a ešte dopekám...
A už upečený voňavý bochník :-)