Marhuľový lekvár



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 9 ks 3 dcl pohárov asi 4 kg marhúľ * 2 kg cukru – z toho 1 kg kryštálový obyčajný, 1 kg želírovací cukor * 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej

POSTUP PŘÍPRAVY

Dozrel čas marhúľ, tak rýýýýchlo pridávam návod na zaváranie marhúľ a marhuľového džemu. No a priznajme si, mamičky, čo by sme tak robili, keď sa ochladilo, pedikérka zrušila termín a kaderníčka tiež dovolenkuje, gelový nechtík sa mi nezlomil žiadny, na kozmetike som bola pred 2 týždňami, jedna sestra sa vyvaľuje pri mori, druhá na chalupe, babička pracuje, susedia oddychujú.....
Strašne milujem vôňu marhuľového džemu, keď sa varí. Vždy mi pripomenie letné prázdniny u babičky, keď sme ho varievali spolu, miešali v panviciach a nakladali do pohárov. Babička ho robievala úctyhodné množstvo okolo 50 pohárov a do ďalšieho leta sa stihli pojesť. Džem je vynikajúci na palacinky, do pečenia a „enem tak“.
Samostatné jadro varenia lekváru je jednoduché, ak si predtým umyjete poháre, vysterilizujete
viečka, naoberáte a načistíte marhule. Potom to už ide ako po masle.

1. Zrelé, umyté a očistené prekrojené marhule umyjeme pod tečúcou vodou.
2. Pokrájame ich na drobné kúsky.
3. Šupneme ich do väčšieho hrnca - ja používam 3 litrový, a troška ich ešte pomačkám - buď rukou alebo "premačkávadlom".
4. Do marhúľ vsypem 1 kg želírovacieho cukru a 1 kg obyčajného cukru. Záleží to od Vašej chuti a kyslosti marhúľ, keď sú moc kyslé, pridám cukru tak do dvoch kíl, keď sú sladučké, postačí aj 1,5 kg.
5. Pridám zo decáčik vody a varíme na miernom ohni za občasného miešania.
6. Pridám jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej, príjemne zdôrazní chuť a varíme a varíme a varíme.
7. Počas varenia vyberáme z hrnca penu, aby ostal džem číry a správne sklovitý.
8. Džem som varila asi 1,5 hodinu, potom som ho rozmixovala ponorným ručným šľahačom dohladka. Ak máte radi kúsky ovocia v džeme, nemixujte ho.
9. Varte ďalšiu polhodinku, pričom stále vyberajte penu, ktorá iba ničí dojem :-))
10. Umyte si zatiaľ poháre pod horúcou vodou, vysterilizujte viečka - ja ich vyváram v hrnci a poutierajte dosucha.
11. Poháre naplňte po okraj. Džem nikdy nesterilizujem.
12. Namiesto sterilizovania ho dobre uzatvorte, obráťte dole hlavou a nechajte poháre v tejto polohe do úplného vychladnutia - týmto spôsobom sa "zasterilizujú" samé, viečka sa lepšie chytia a nedostane sa do nich vzduch.
13. POháre ešte prikryjem utierkou a do úplného vychladnutia ich nechám prikryté. Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti.