Kakaovo-kokosové koláčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g Hery, 250 g práškového cukru, 2 vajíčka, 220 g polohrubej múky, 20 g kakaa, 120 g kokosovej múčky, 2 lyžičky pomarančovej šťavy
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, |
 |
pridáme jeden žĺtok, vyšľaháme |
 |
a ešte ďalší žĺtok, znova vyšľaháme, |
 |
múku zmiešame s kakaom a kokosovou múčkou, |
 |
pridáme k vyšľahanej zmesi, |
 |
poriadne prešľaháme, aby sa to všetko dobre spojilo, budete mať takéto husté cesto |
 |
pridáme šťavu, môže byť aj pomarančový džús, či šťava z mandaríniek, |
 |
z bielkov vyšľahaný sneh, |
 |
znova prešľaháme, ale poriadne, to cestičko je ozaj husté, |
 |
vznikne nám takáto zmes, |
 |
a lyžičkou ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie väčšie kôpky, dávajte ich dosť od seba, pri pečení sa roztečú dosť do šírky. |
 |
Nestláčajte ich, ani nezarovnávajte, nechajte si radšej vyššie kôpky. |
 |
Pečieme pri teplote 175° C, približne 5-6 min., treba si dĺžku pečenia odsledovať, aj keď budú ešte trošku nafúknuté, po vybratí spľasnú. Koláčiky necháme postáť na plechu, aby si zachovali tvar – ten spodný koláčik vľavo je trošku zdeformovaný, chcela som vám ukázať, čo by sa stalo, keby ste ich podoberali hneď po upečení a po chvíľke podoberieme lopatkou a prenesieme na rovnú podložku. Koláčiky sú trošku väčšie, po upečení a vychladnutí mali tak asi 6,5 cm priemer. Nerobila by som ich menšie, budú potom veľmi tenké a skôr chrumkavé. |
 |
Spodok má byť takýto, nenechávajte ich dlhšie pripekať. |
 |
Môžete si ich dozdobiť bielou, čokoládovou, alebo citrónovou polevou - práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou, alebo použite hotovú v sáčku, ktorú treba zriediť vodou. |
 |
Ochutnávajte ich poriadne vychladnuté, keď je už maslo stiahnuté. Spodok koláčikov je chrumkavý, ostatok mäkkučký...sú výborné, vyskúšajte. |