Brokolicovo-sójové fašírky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cca 250 g brokolice /už očistenej a bez hrubých stoniek/, 2,5 dl pohár sójového granulátu, 0,5 l vriacej vody, vegeta, 3 mierne navŕšené lyžice pšeničných klíčkov, 2 lyžičky korenia na fašírky, 2 vajíčka, strúhanka, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa , 20 dkg tvrdého syra (najlepšie údeného), strúhanka na obaľovanie
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
Do misky si nasypeme cca 2,5 dl pohár sójového granulátu, pridáme lyžičku vegety, |
 |
zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme postáť asi 3/4 hodinky. |
 |
Brokolicu očistíme, prepláchneme, hrubšie časti – stonky odstránime – tie schrúmeme - chutia ako kaleráb , alebo použijeme do polievky,uvaríme v osolenej vode asi 7-10 min . na miernom plameni do polomäkka, |
 |
keď ju máme uvarenú, brokolicu vyberieme, necháme odkvapkať, pretlačíme vidličkou, |
 |
pridáme zliatu a odkvapkanú sóju, |
 |
3 lyžice pšeničných klíčkov, premiešame – už teraz to vonia úžasne |
 |
ešte som vám trošku priblížila klíčky, sú jemnej sladkastej chuti a veľmi výživné, veľmi rada nimi zahusťujem omáčky, na spôsob číny, miesto solamylu |
 |
– pretlačený cesnak, na oleji opraženú cibuľu, |
 |
vajíčka, korenie na fašírky – asi 2 lyžičky, premiešame, (môžete si pridať rôzne bylinky a korenie, podľa chuti) |
 |
pridáme asi 3 lyžice strúhanky – podľa potreby, |
 |
nahrubo nastrúhaný syr, |
 |
všetko spolu poriadne premiešame, rukou to pôjde lepšie, masa nesmie byť riedka, ale ani veľmi hustá, |
 |
hotovú masu naberieme lyžicou, vyformujeme placky, obalíme ich v strúhanke |
 |
a ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, |
 |
zľahka potrieme olejom, |
 |
pečieme pri teplote 180° C, cca 25-30 min. Keď si ich nebudete natierať pred pečením, ale až po - vrch budete mať vtedy ešte stále svetlý, otočte si fašírku, či je spodok už upečený, aby zbytočne nevysychali. |
 |
alebo ich vypražte na oleji – ako uznáte, skúste vyskúšať zopár vypražiť a porovnať s pečenými. |
 |
Po vypražení preložíme fašírky na servítky. |
 |
...takto vyzerajú zvnútra... |
 |
Podávame so zemiakmi, zeleninou, výborne sa hodí k tomu pradajkovo-cibuľový šalát, dresingom – trošku majolenky, jogurt a nadrobno nakrájaná cibuľa, nám chutia aj studené. *Dobrú chuť* |