Ribollita - krémová toskánska polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rôzne druhy zeleniny, podmienkou je že súčasťou musí byť fazuľa, tá k Toskánsku patrí... Ja som mala fazuľu, hrášok, pór, brokolicu (použila som aj stonky), hrášok, mrkvu, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak, kúsok kapusty a dala som aj jeden väčší zemiak. Na dochutenie - sušený tymián, bazalka, zeleninový bujón, paradajkový pretlak. Olivový olej + cesnak - na chrumkavce chlebikové Na záver možno pridať smotanu na varenie, prípradne lyžičku kyslej smotany - dľa chuti.

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto polievku vraj varievajú Toskánci už celé roky...pôvodne zrejme vznikla ako "z núdze cnosť"... vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala dnes aj ja... tuho som dumala, akú polievku dnes uvarím, pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto varianta toskánskej Ribollity...originál polievka má byť posypaná Parmezánom. Ten chladnička nemala, tak ani nedala ;o)

Pripravíme si zeleninu - čo chladnička mala a dala ;o)
Zeleninu si nakrájame na kúsky - je jedno aké veľké, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova.
Všetku zeleninu dáme do hrnca - ja som použila tlakový kvôli fazuli (bola namočená len tri hodiny). Ak použijete fazuľu z konzervy, netreba variť v tlakovom hrnci. Pridáme dve kocky zeleninového bujónu, medzi prsty sušeného tymiánu, kávovú lyžičku sušenej bazalky (prípadne ak máme čerstvú, tak pred odstavením z ohňa pridáme za hrsť nakrájanej), zalejeme paradajkovým pretlakom (cca 4 dl), doplníme vodou. Dáme variť.
Kým sa nám uvarí polievka spravíme si chlebíkové chrumkavce do polievky. Odrežeme kôrky (tie pôjdu do búdky sýkorkám)
Chlebík - tento je slnečnicový - nakrájame na kocky.
V dvoch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku.
Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka.
Potom dáme chlieb piecť na 10 min do vyhriatej rúry na cca 150° - sledujeme a premiešame, aby neprihorel.
Po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom a môžeme servírovať. Do taniera podľa chuti môžeme pridať za lyžicu smotany na varenie alebo kyslej smotany. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixujte len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu. Dobrú chuť.