
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na naloženie tejto kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre. Keď som tento receptík objavila na internete, hneď som si povedala, že isto vyskúšam. Čo potrebujeme: kapustu ja som mala 5 kg pokrájanej, soľ, na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli, kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.
POSTUP PŘÍPRAVY
Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,
aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme viečkami Omnia - takto vyzerajú http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som ten podnos nechala na kuchynskej linke. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu.
Mne z tých 5 kg vyšlo asi 10 pohárov - prvé sme načali pred vianocami a dnes sme dojedli posledný.
Bola z nej aj vianočná kapustnica. Môj starší syn sa jej nevie dojesť, pokiaľ bola, tak to bola pre neho najlepšia príloha k mäsu.
Tento receptík som objavila niekde na internete, neviem kto bol pôvodcom tohto receptu, ale dala by som mu metál.
![]() |
Takto sa môžu vyduť vŕšky. |
![]() |
Takto si pekne kvasí na linke |