Motyliky z kysnuteho cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kysnute cesto: 900 g hl. muky, 1 kocka drozdia, 1 mokka lyzicka soli,150 g krystaloveho cukru, 2 vajcia, 560 ml mlieka, 60 g rozpusteneho masla, na potretie: 1 vajicko, 1 KL cukru. Kysnute cesto som pouzila z Adkinych briosiek je uplne SUPER!!!! dam v komentari link, aby ste ho nemuseli hladat. Mozete pouzit aj svoj osvedceny recept na kysnute cesto. Plnka: 3-4 sacky skoricoveh cukru, mlete orechy a mlety mak ( kazde cca 150 g) + cukor na dochutenie, do makovej plnky mozete pridat aj postruhanu koru z citrona, asi 100 g rozpusteneho maslo na potretie cesta (pod plnku)
POSTUP PŘÍPRAVY
Okrem tradicnych fankov mozu vas fasiangovy stol ozdobit aj tieto krasne vonavucke motyliky z kysnuteho cesta. Po dlhsom obdobi bol dnes u nas nadherny, sice mrazivy, slnecny den. Ked som piekla tieto motyliky, slniecko prekukalo cez moje kuchynske okno a z rury "vylietali" tieto upecene, vonave motyliky, tak to vo mne vyvolalo radostny pocit z nadchadzajucej jari. Som zvedava, ktoru domacnost navstivia tieto motyliky v nadchadzajucom obdobi... :-)))
 |
krasne nakysnute cesto. Pouzila som recept z Adkinych briosiek . Je FANTASTICKE!!!!!!!!! je to recept:http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=12078&user=32431 |
 |
vykysnute cesto som si rozdelila na dve polovice, jednu som vratila spat do misy |
 |
polovicu som rozdelila opat na dve polovice a z jednej polovice ( cize 1/4-iny) som narezala priblizne 5 rovnakych kuskov |
 |
upravila som ich do malych bochnickov (lepsie sa mi tak valkalo na kruh) |
 |
kazdy bochnicek som potom rozvalkala na kruh o priemere cca 20 cm a potrela rozpustenym maslom |
 |
na rozvalkany kruh som dala plnku - tato je skoricovy cukor, 1 sacok som pouzila na dva kruhy |
 |
makova plnka, pokvapkala som este aj povrchu rozpustenym maslom |
 |
orechova plnka, pokvapkana rozpustenym maslom |
 |
pekne zvinieme ako palacinku. Zvijajte trochu tesnejsie, aby sa vam potom nerozpadavalo |
 |
koniec zvinuteho cesta zahneme |
 |
zahneme aj druhy koniec zvinuteho cesta |
 |
kuchynskymi noznicami zastrihneme zvinute, zahnute cesto (mozete aj zarezat nozikom, ale mne sa to noznicami viac osvedcilo) |
 |
zastrihneme aj druhu stranu, tak aby ostal v prostriedku aspon 1 cm cesta neprestrihnuty |
 |
zastrihnute konce vytocime do strany |
 |
motylik pred upecenim |
 |
prelozime na plech vystlaty papierom na pecenie, nechame chvilu este nakysnut . Nesledovala som cas, ale to uvidite, ked cesto tak akoby opat "narastie". Pred pecenim potrieme rozslahanym vajickom, do ktoreho sme pridali 1 KL cukru a 1 KL vody (mlieka). Pecieme pri 180 stupnoch cca 20 minut. Udaj je iba informativny, treba si to odsledovat |
 |
makovy motylik pred pecenim |
 |
cerstvo upecene |
 |
no ake su mi krasnucke a vonavucke |
 |
z celej davky mi vyslo 20 kusov XL motylikov |