Motyliky z kysnuteho cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kysnute cesto: 900 g hl. muky, 1 kocka drozdia, 1 mokka lyzicka soli,150 g krystaloveho cukru, 2 vajcia, 560 ml mlieka, 60 g rozpusteneho masla, na potretie: 1 vajicko, 1 KL cukru. Kysnute cesto som pouzila z Adkinych briosiek je uplne SUPER!!!! dam v komentari link, aby ste ho nemuseli hladat. Mozete pouzit aj svoj osvedceny recept na kysnute cesto. Plnka: 3-4 sacky skoricoveh cukru, mlete orechy a mlety mak ( kazde cca 150 g) + cukor na dochutenie, do makovej plnky mozete pridat aj postruhanu koru z citrona, asi 100 g rozpusteneho maslo na potretie cesta (pod plnku)

POSTUP PŘÍPRAVY

Okrem tradicnych fankov mozu vas fasiangovy stol ozdobit aj tieto krasne vonavucke motyliky z kysnuteho cesta. Po dlhsom obdobi bol dnes u nas nadherny, sice mrazivy, slnecny den. Ked som piekla tieto motyliky, slniecko prekukalo cez moje kuchynske okno a z rury "vylietali" tieto upecene, vonave motyliky, tak to vo mne vyvolalo radostny pocit z nadchadzajucej jari. Som zvedava, ktoru domacnost navstivia tieto motyliky v nadchadzajucom obdobi... :-)))

krasne nakysnute cesto. Pouzila som recept z Adkinych briosiek . Je FANTASTICKE!!!!!!!!! je to recept:http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=12078&user=32431
vykysnute cesto som si rozdelila na dve polovice, jednu som vratila spat do misy
polovicu som rozdelila opat na dve polovice a z jednej polovice ( cize 1/4-iny) som narezala priblizne 5 rovnakych kuskov
upravila som ich do malych bochnickov (lepsie sa mi tak valkalo na kruh)
kazdy bochnicek som potom rozvalkala na kruh o priemere cca 20 cm a potrela rozpustenym maslom
na rozvalkany kruh som dala plnku - tato je skoricovy cukor, 1 sacok som pouzila na dva kruhy
makova plnka, pokvapkala som este aj povrchu rozpustenym maslom
orechova plnka, pokvapkana rozpustenym maslom
pekne zvinieme ako palacinku. Zvijajte trochu tesnejsie, aby sa vam potom nerozpadavalo
koniec zvinuteho cesta zahneme
zahneme aj druhy koniec zvinuteho cesta
kuchynskymi noznicami zastrihneme zvinute, zahnute cesto (mozete aj zarezat nozikom, ale mne sa to noznicami viac osvedcilo)
zastrihneme aj druhu stranu, tak aby ostal v prostriedku aspon 1 cm cesta neprestrihnuty
zastrihnute konce vytocime do strany
motylik pred upecenim
prelozime na plech vystlaty papierom na pecenie, nechame chvilu este nakysnut . Nesledovala som cas, ale to uvidite, ked cesto tak akoby opat "narastie". Pred pecenim potrieme rozslahanym vajickom, do ktoreho sme pridali 1 KL cukru a 1 KL vody (mlieka). Pecieme pri 180 stupnoch cca 20 minut. Udaj je iba informativny, treba si to odsledovat
makovy motylik pred pecenim
cerstvo upecene
no ake su mi krasnucke a vonavucke
z celej davky mi vyslo 20 kusov XL motylikov