LAHODKOVA HUSPENINA*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Bravčové paprčky-4 ks,bravčové kolienko-1 ks,soľ,celé čierne korenie-zo 10-15 guličiek,vegeta,cesnak-1 hlávka,bobkový list-3-4 ks,ocot-5-10 cl,voda-4-5l

POSTUP PŘÍPRAVY

Bravčové paprčky poriadne očistíme,ak je treba,opálime a v letnej vode umyjeme.Zalejeme studenou vodou,pridáme soľ,vegetu,korenie,bobkový list a cesnak.Pomaly varíme na miernom plameni štyri hodiny.Ku koncu varenia ochutíme octom,prípadne osolíme.Paprčky vyberieme na misu a vývar precedíme.Odstraníme kosti a obraté mäso pokrájame na menšie časti.Rozdelíme do foriem(ja dávam na plech),zalejeme vývarom a necháme do druhého dňa stuhnúť.
Podávame s cibuľou a octom,mäkký chlebík k tomu.

Môže sa variť aj v tlakáči,ale vtedy je mútna.Koreňovú zeleninu a cibuľu nedávam,lebo je potom sladká.
Soli a octu pridám viac ako do klasickej polievky-má byť o niečo slanšia a kyslejšia.Vegety dávam menej ako soli,aby nebola nasladlá.Väčšinou ju varím večer,nechám vychladnúť a zoberiem stuhnutú masť z vrchu.


DOBRU CHUT

suroviny na huspeninu
už sa varí
po štyroch hodinách varenia,obraté mäso od kostí,precedený vývar,už tuhne
môže sa konzumovať