Lievance (dolky) výborné a bez vajíčok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

375 g polohrubej múky, 3 lyžičky cukru ( kto ako má rád sladké môžte dať aj viac, to si môžte odskúšať), 1/2 lyžičky soli,1/2 droždia, 300 ml vlažnej vody, 250 ml vlažného mlieka, olej na vyprážanie Na potretie : lekvár, ja som dala šľahačku, plus jahody. :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si kvások. Do pohára dáme trochu z mlieka- trochu ho zohrejeme a pridáme asi lyžičku cukru, pomrvíme droždie a počkáme kým sa nám zodvihne hore.
Múku dáme do misy, pridáme cukor a soľ, v strede urobíme jamku nalejeme do nej mlieko, vodu, a kvások a vymiesime na hladké husté cesto. Prikryjeme a necháme v teple kysnúť 1 hodinu, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky. Zmes šľaháme metličkou 2 minúty.
Panvicu vymastíme a dáme zohriať.
Do každej priehlbiny nalejeme 2 cm cesta a pražíme 5 až 7 minút, kým povrch nie je suchý a plný pórov a kým sa lievance neoddeľujú od kraja. Je to dosť husté cesto tak treba dať viac cesta do každej priehlbiny potom sú lievance nadýchané. Lievance obrátime vidličkou preklopíme a pražíme ich ešte 1 minútu dozlatista. Rovnako pokračujeme so zvyšným cestom a pri každej várke panvicu vymastíme. Podávame teplé.

Sú dobré aj keď namiesto riadneho mlieka použijete acidofilné mlieko. Sú jemnejšie, ale trošku inej chuti. Ale taktiež dobré. Ja som robila aj tak aj tak. Ale originál je normálne mlieko a s tým sú veľmi dobré. :-)

..
..