Domáce slané rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 680 g hladkej múky * 25 g droždia *15 g soli * 20 g kryštálového cukru * 20 g sušeného mlieka * 20 g roztopeného margarínu * 4,5 dcl vlažného mlieka. Na posypanie: rasca, alebo hrubá soľ, prípadne sezamové semiačka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Sú naozaj božské. Hodia sa k šunčičke ale aj k lekváru. Ak máte DP na chlieb, večer si vložte do nej všetky prísady (vtedy namiesto mliečka dáte vodu) a ráno môžete zobudiť rodinu čerstvými rožkami. Z tohto cesta môžeme pripraviť nielen rožky, ale aj žemle, len ho potrebujeme vyvaľkať na hrubšie (3 cm) a piecť o 5 minút dlhšie.

Z mlieka odlejeme 1,5 dcl, spolu s cukrom ho trochu zohrejeme a rozmrvíme doň droždie. Keď vykyslo s múkou, soľou, sušeným mliekom, roztopeným margarínom a zvyškom mlieka ho zmiešame a hnietime dovtedy, kým sa cesto odliepa od stien misy. Prikryté necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Ak máte DP, vložíme suroviny, nastavíme program „cesto“ a o 1,5 hod. je cesto hotové.
Predhrejeme rúru na 200 °C. Keď cesto vykyslo, vyvaľkáme z neho dva pláty o rozmeroch 14x40 cm a hrubé 0,4 cm. Každý plát rozrežeme na 7-8 trojuholníčkov.
Stočíme ich začínajúc od širšej stany, potrieme vodou, vrch posypeme roscou, hrubou soľou alebo sezamovými semiačkami.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme rožky 13-15 minút.
Trošku ich necháme vychladnúť a môžeme podávať. Mne tentokrát vyšli riadne "buchty" :)