Tvarohové a lekvárové lúpačky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 500 g hladkej múky * 2,5 dcl kyslého mlieka (acidko) * ½ droždia * 0,5 dcl vlažného mlieka na kvások * 2 - 4 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti) * ½ - 1 mokka lyžička soli * 1 vajíčko * 60 g margarínu. Plnka na tvarohové: 250 g hrudkovitého tvarohu * 1 vanilínový cukor * 3 lyžice kryštálového cukru * 1 vajíčko * podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka alebo strúhanú kôru z citróna. Plnka na lekvárové: slivkový lekvár :) Na potretie: 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

Lahodné, šťavnaté a veľmi rýchlo urobené :)
Pôvodný recept je z 1 kg múky. Ja robievam z polovičnej dávky a zmestia sa akurát na jeden plech. Ale ak chcete, aby vám zvýšilo aj na druhý deň (napr. deťom do školy na desiatu), tak ich spravte z pôvodnej dávky. Obyčajne polovicu robievam s tvarohom a druhú s lekvárom.

Droždie necháme vykvasiť vo vlažnom mlieku s 2 lyžicami kryštálového cukru. K múke pridáme vajce, soľ, kyslé mlieko, zvyšný cukor a kvások. Dovtedy hnietime, kým sa prestane lepiť na steny misy. Vtedy pridáme roztopený margarín a znovu vypracujeme. 1,5 hod. necháme kysnúť na teplom mieste, aby sa cesto zdvojnásobilo. Pre tie čo majú pekárničku si môžu prácu zjednodušiť a všetky potrebné suroviny nahádzať rovno do DP (ja dávam najskôr tekuté a nakoniec múku s kváskom), nastaviť program "cesto" a za 1,5 hod. je cesto hotové. Mne skoro ušlo z nádoby.
Rúru predhrejeme na 150 °C. Pripravíme si plnku. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku prsta, rozrežeme na 10x10 cm štvorčeky a do prostiedku dáme tvarohovú alebo lekvárovú plnku. Protiľahlé cípy spojíme a dobre ich spolu stlačíme. Nevadí, ak sa vám nepodarí úplne uzavrieť taštičku (ako mne), tvaroch sa v rúre nevyleje. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Uložíme na papierom vystlaný pekáč a v predhriatej rúre ich pečieme 2x10 minút, najprv na 150 °C a potom na 200 °C. Upečené taštičky potrieme roztopeným maslom a keď vychladli, podávame.
Lekvárové som robila menšie, asi 7x7 cm. Na plechu ich kladieme testne vedľa seba, aby sa nezdeformovali. Kde sa navzájom dotýkajú, potrieme margarínom, aby sa nezlepili.