Ostrokyslá čínska polievka na môj spôsob



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400-500 g kuracieho mäsa, 50 g sušených húb Judášovo ucho, 3-4 ks mrkvy, 1/4 hlávky menšej bielej kapusty, 2-3 čerstvé chilli papričky (alternatíva 6 sušených), sójová omáčka, soľ, vegeta, ocot (najlepší je ryžový, ale možno použiť aj vínny, či klasický), Solamyl, 2 vajíčka, 3 litre kuracieho alebo slepačieho vývaru

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako prvý krok nalámeme huby na malé kúsočky a namočíme ich na hodinu do studenej vody. Zmäknú a zväčšia svoj objem cca 5-násobne.

Pripravíme si všetky suroviny. Dáme variť do hrnca 3 litre vývaru, kým zovrie nakrájame si suroviny na požadované veľkosti.
Nakrájame kuracie mäso na rezančeky, mrkvu i kapustu na pásiky, huby – Judášovo ucho – už hodinu máme nalámané na menšie kúsky a namočené v studenej vode. Ak zoženieme čerstvé chilli papričky – stačia 3 ks, ja som mala od svokry sušené, tak som nakrájala 6 kusov na asi 2 mm kolieska aj zo zrniečkami. Keď začne vývar vrieť dáme do neho nakrájané mäsko, huby, chilli asi 1 čajovú lyžičku vegety. Po 15 minútach pridáme aj pásiky mrkvy a kapusty a necháme všetko variť ešte asi 5 minút. Kuracie mäso ani huby nepotrebujú veľa času, ani mrkva, obzvlášť keď je nastrúhaná - a ja mám rada, keď zelenina zostane chrumkavá. Začneme dochucovať, čo je podľa mňa najdôležitejšia časť pracovného postupu tejto polievky. Dala som tam asi ½ dl octu Pridala som asi ½ kávovej lyžičky soli, 1 dl sójovej omáčky –mix thajskej svetlej s úžasnou KIKKOMAN. Priebežne som ochutnávala a dochucovala, záleží od požadovanej chuti. Ja som ešte aj ocot trošku priliala.
Keď som mala pocit, že už to je chuťovo ono, tak som si do cca 1,5 dl studenej vody dala 4 zarovnané polievkové lyžice zemiakového škrobu - Solamyl, poriadne rozmiešala a vliala som to za stáleho miešania do polievky (pozor liať pomaly a neustále miešať aby sa nevytvorili hrčky). Solamyl jej dá tú správnu - jemne huspeninovú konzistenciu. Pomiešala som kým zovrelo a polievka bola takmer hotová. Na záver rozbijeme dve vajíčka, v miske ich poriadne rozmiešame a pomaly za stáleho miešania vlievame do polievky. Necháme prevrieť a polievka je hotová. Po naliatí do polievkovej misky povrch posypeme na tenučké krúžky nakrájaným čerstvým pórom a môžeme servírovať.