Milánske rizoto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50g masla, 1 cibuľa, 200ml bieleho vínka, soľ, mleté čierne korenie, 300g ryže (ideálne arborio alebo carnaroli), 1 liter vývaru, štipka šafránu, 100g nastrúhaného parmezánu, hoblinky parmezánu na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduché talianke rizoto, ktoré by sa ešte dalo vylepšiť ak by som doma mala parmskú šunku tak, že hrudky rizota sa do nej pekne za horúca zabalia....ale parmská šunka nebola, no aj tak sme si pochutili :o)

Nadrobno nakrájanú cibuľu spemíme na polovici rozpusteného masla.
Prilejeme vínko, posolíme, pokoreníme a necháme do polovice vyvariť.
Pridáme prepláchnutú ryžu a za stáleho miešania varíme, kým víno nevsiahne do ryže.
Potom ryžu zalejeme vývarom - ALE pridáme ho vždy iba toľko, aby ryža bola prikrytá. Za stáleho miešania varíme, kým vývar nevsiakne do ryže a opäť pridáme vývar ... takto pokračujeme kým ryža nie je uvarená a rizoto nemá krémovú konzistenciu. Poznámka k vývaru - úplne postačí ak v 1l vriacej vody rozpustíte bujón a pridáte šafrán, ak vývar akurát nemáte doma.
Keď máme hotovo, pridáme do rizota zvyšnú polovicu masla a parmezán, dobre premiešame a ihned podávame.
A je to :o)