Východniarska "mačanka" podľa mamky Marty ;o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Stava z kyslej kapusty,tzv. "juška" cca 0,5l, klobasa a udene maso (nemusia byt, ale dobre je pridat aspon kozku z udenej slaniny,aby zavonala), susene huby, par strucikov cesnaku, bobkovy list, kysla smotana (alebo smotana na varenie), hladka muka. Cerstve maslo, cibula.

POSTUP PŘÍPRAVY

Takze baby, toto je jedno genialne jedlo, zaradila som medzi polievky,ale u nas sa to jedava na veceru,prip. ranajky. Urcite vyskusajte,ked budete varit nieco z kyslej kapusty, prip. sa da "juška" aj kupit v obchode ;o)
Samozrejme,ze macanka sa da varit roznymi sposobmi,ale u nas doma sa vari takto a mne tak aj najviac chuti. Kludne sa da zahustit len klasickou zaprazkou,ale pre mna to nie je to prave orechove.
Pre bezmasovo-zmyslajucich: kludne urobte len s hribami,bez masa,ved aj kapustnica sa tak niekde vari a je super.

Najprv si namocime susene hriby.
Do hrnca nalejeme jusku, trosku rozriedime vodou, aby nebola velmi kysla (ale netreba to prehanat ani s riedenim,este to zjemni smotana), pridame par strucikov cesnaku, bobkovy list, klobasu (jasne,ze domaca je ta naj :-p ), udene maso, namocene huby. Na malom ohni varime prikryte alebo trosku poodkryte..a varime,varime,varime. Ked nepouzijeme maso, staci varit kratsie. Ja som zabudla namocit huby,tak som varila dlho predlho. Mozno aj dve hodiny.
Ked su maso, resp. klobasa a huby uvarene, maso vyberieme na tanier a pokrajame,pooberame od kosti.
A ideme zahustit. Nakolko mam takmer panicky strach pouzivat kyslu smotanu do varenia,lebo aj zarucene triky mi niekedy nezarucili nezrazenie, nechala som smotanu od rana postat pri izbovej teplote,aby nebola velmi studena. Potom som ju trosku rozriedila teplou vodou a rozhabarkovala v nej hladku muku. Mnozstvo zavisi od toho, ci robite macanku ako polievku alebo ako syte jedlo. Mamka robi fajne hustu, mne sa podarila redsia,ale taku ma muz radsej,takze pohoda. Muky som dala dobre 3PL. A aby som si to cele poistila, v takto pripravenej smotane som rozmiesala aj trosku uvarenej jusky, ktoru som na chvilu odstavila. Pomaly a za staleho miesania vlejeme smotanovu zmes do jusky a vratime na ohen.
A teraz macanku obcas pomiesame a nechame prevriet a zhustnut. Vratime do nej nakrajane maso. Ked treba dosolime,ja som nemusela,lebo som ju varila dost kyslu.
Na naozajstnom cerstvom vonavom masle oprazime na drobno nakrajanu cibulu do zlatohneda
Minimalne takto (kludne aj viac,ale moja netrpezlivost nepustila ;o)
Na tanieri macanku polejeme-posypeme oprazenou cibulkou. Macanka sa vola macanka preto,ze sa pojeda tak,ze si do nej chlebik macame :-p vid obr., asi takto nejak. ked robite hustu ako moja mamulka, netreba ani lyzicu, cely tanier macanky sa da vyjest chlebom ;o) ako som uz spominala, u nas to nie je doslova polievka,skor take syte jedlo, dame si k nej vela chleba a zuuuzo parada,moze nas aj roztrhnut,lebo sa neda prestat jest :-) ale tu mi chyba kategoria "recepty starej matere",tak je to medzi polievkami. aj ked toto je recept "mladej matere",ale je to taka klasika, ved vy viete,ako to myslim :-)
Ked sa vam nepodari nazbierat dostatok jusky (ci uz z kupovanej alebo domacej kapusty), vydobytok dnesnej modernej doby - juska vo flasi :-p na jej obhajobu musim priznat,ze ma velmi milo prekvapila, bola chutna a aj dost kysla. Tiez v Kauflande som videla sackovu, maju ju tam,kde aj kyslu kapustu :-)