sipkovy dzem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg sipok, 3-4 dcl vody,250g zelirovacieho cukru alebo dietneho zelirovacieho cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

postup je pri obrazkoch

najskor si treba ist nazbierat sipky, ja som nazbierala cca jeden kilogram, treba ich poumyvat a potom z nich odrezat vrchnu tmavu ciapocku a aj spodnu stonku ak tam nejaka ostala po zbere
kedze som nenafotila ked som sipky varila a pasirovala tak aspon to co ostalo po pasirovani. ALe k postupu, sipky dajte varit spolu s vodou, tak aby boli zakryte, mozno budete musiet priebezne dolievat viacvody, varte aspon hodinu, kym nie su makke. Ja som ich popucila pucitkom na zemiaky aby sa lepsie pasirovali. Ked som ich popusila, nechala som cca hodinku prechladnut. Potom som pasirovala cez nerezove sitko. Po pasirovani ostal takyto "bordelik".
opat nieco co ostalo po pasirovani:-)
vratim sa k tomu druhemu co ostalo po pasirovani a to samotnej stave zo sipok. Tu dajte naspat varit do hrnca, pridajte vsetok cukor a varte na stisenom plameni kym nezacne jemne bublat, po piatich minutkach je treba kvapnut trosku dzemu na tanierik, ak pekne stuhne je hotovy. AK nema dostatocnu hustotu pridajte trosku kyseliny citronovej.
a toto je vysledny dzemik. Avsak nieco som dala aj do flase, z tohto mozstva mi vysla jedna sedemdecka flaska a tento zbytok. Dzem nalejte hned za horuca do flase, zasrobujte a postavte hore dnom a nechate tak az kym nevychladne.